OLIMPIZAM: Plamen Sydneyja zagrijao Australiju

Bosonoga i s dječjim osmijehom na licu, Nova Peris-Kneebone podigla je olimpijsku baklju na plodnoj crvenici središnje Australije.

Potrčavši prema čuvenom Ayers Rocku, svetoj aboridžinskoj stijeni Uluru, označila je početak završnog odbrojavanja uoči Sydneyja.

Peris-Kneebone osvajačica je prvog aboridžinskog olimpijskog zlata. Peris-Kneebone počela je, stoga, sto dana dugo odbrojavanje, utirući na “sedmom kontinentu” put olimpijskom plamenu, koji će 15. rujna zagrijati cijeli Sydney pri otvaranju Igara.

Skoro sedam godina nakon što je Sydney dobio utrku s protukandidatima, plamen je dočekalo osam pripadnika plemena Uluru. Iako se u svakodnevnom životu Aboridžini još uvijek bore protiv vjetrenjača, Australci su se pri velikom sportskom trenutku vratili korijenima i kulturi koja ih je dočekala prije mnogo godina. Zbog poštivanja prema starosjediocima Peris-Kneebone je iz zračne luke, u koju je nakon puta kroz 12 oceanskih država i Novi Zeland baklja prizemljila, trčala bosonoga više od kilometar i pol, uz pratnju devetogodišnje kćeri Jessice. Baklju je zatim predala pripadnicima plemena Anangu koji su otrčali preostalih 1000 kilometara, prije usmjeravanja puta prema Alice Springsu.

Peris-Kneebone olimpijsko je zlato osvojila u Atlanti, kao dio australske reprezentacije u hokeju na travi. Nakon toga preselila se na tartan atletskih borilišta, te postala jednom od najboljih svjetskih sprintašica. Od ostalih australskih sportaša aboridžinske krvi plamen će nositi i dvostruka pobjednica Wimbledona Evonne Goolagong Cawley. U pronošenje plamena kontinentom, do svečanog otvorenja 15.rujna, bit će uključeno 11 tisuća Australaca. Na istočnoj obali baklja će čak tri minute boraviti pod vodom, kod Velikog koraljnog grebena u more će je uroniti podvodni ronioc. Na drugom kraju Australije pronosit će je na grbama deve.

Povratak na Net.hr