Ova relativno nova grana znanstvenih istraživanja u području imunologije traži odgovore u hrani. Međutim svatko tko kaže da će ova ili ona hrana sigurno poboljšati imunitet, pretjerano ističe već poznate činjenice, jer "Ne postoji nijedna namirnica ili skupina namirnica koja je bolja od drugih", mišljenje je Ranit Chandra, dr. med. imunologa. Odgovor, čak i za ovako složeni tjelesni mehanizam kao što je imunološki sustav, ponovno je umjerenost i izbalansiranost prehrane te svijest o hrani koju unosite u svoje tijelo.
10 nutricionističkih savjeta za poboljšanje imuniteta
jedite raznovrsnu hranu
obrambeni sustav ima toliko dijelova da zahtijeva široki spektar namirnica kako bi se pravilno razvijao, obnavljao i djelovao
jedite više povrća i voća
voće i povrće bogato je vitaminom C, beta-karotenom i flavonoidima
unosite male količine masnoća u organizam
količina veća od 20 posto može utjecati na djelotvornost imuniteta, međutim manje količine ? manje od 10 posto nemaju utjecaj
vježbajte biti umjereni
istraživanja su potvrdila da su prave količine različitih namirnica odlične za imunitet, ali prevelike količine mogu spriječiti njegovo pravilno djelovanje
jedite svježe pripremljenu hranu što je ćešće moguće
Kuhanje hrane ? ili zamrzavanje skuhane hrane i ponovo grijanje uništava vitalne hranjive sastojke koji mogu ojačati imunitet
izbjegavajte hranu koja vam ne odgovara
Ukoliko ste alergični ili hipersenzitivni na neke namirnice, izbjegavajte ih. Uobičajeni alergeni su kukuruz, mlijeko, orašasti plodovi, pšenica, jagode, rajčice. Isto tako učinite i sa hranom koja vam izaziva plinove, napuhavanje ili teško disanje.
jedite hranu koja sadrži minerale, posebno cink, željezo, bakar i selen
bilo koji oblik neravnoteže, kada su u pitanju minerali, nije dobar ? niti kada ih je premalo niti kada ih je previše. U oba slučaja vaš obrambeni mehanizam pati. Stoga je razumno uzimati ih u hrani tako da ne možete apsorbirati toksične doze. Ključ za to je jedenje raznovrsnog povrća tamnozelene boje, žitarica, graha, sjemenki i orašastih plodova.
jedite više grahorica
pomoći će vam svojim mineralima, vlaknima i malim udjelom masnoće
slatkiši NE
kada se konzumira zašećerena hrana smanjuje se aktivnost određenih krvnih stanica koje su dio obrambenog sustava. Ljudi koji tijekom cijelog dana uzimaju šećer mogu osjetiti trajni pad energije zbog redovitog uzimanja slatkiša, u kakvom god oni obliku bili, a izazivat ce istu reakciju imunološkog sustava i njegovo slabljenje.
Imunitetu bebe pomaže majčino mlijeko
majčinim mlijekom na dijete se prenose važna antitijela i hormoni, tvari kao što je interferon, koji se bori protiv mikroba i štiti od prehlada i gripe. Kravlje mlijeko i industrijski preparati ne sadrže te sastojke.