Zagovaratelji eura žive u fantaziji, moramo ih rušiti!

'Stvari koje traže zbog svojih romantičnih vizija su često okrutne i traže ogromne žrtve od običnih radnika i njihovih obitelji', piše nobelovac.

24.11.2011.
13:00

Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju nazvao je nove premijere Grčke i Italije - ali i druge zagovaratelje eura koji "nasilno tjeraju Europu i SAD u mjere štednje", a vole sebe nazivati "tehnokratima" - duboko nepraktičnim i dosadnim romantičarima.

"Oni su, zapravo, posebno dosadna vrsta romantičara jer pričaju u nadutoj prozi, a ne poeziji. A stvari koje traže zbog svojih romantičnih vizija su često okrutne i traže ogromne žrtve od običnih radnika i njihovih obitelji. Istovremeno, ostaje činjenica da su njihove vizije pokretane snovima o tome kako bi se stvari trebale razvijati, radije nego da trijezno procijene kakve stvari zbilja jesu", piše Krugman u svom komentaru za New York Times i zatim donosi poantu:

Opasni romantičari

"Da bi spasili svjetsku ekonomiju, moramo srušiti ove opasne romantičare s njihovih pijedestala".

Kao glavne obmane tih romantičara-"tehnokrata", navodi sumnjivost eura kao valute koja se dala uočiti od samog trenutka uvođenja, budući da različite nacionalne ekonomije ne mogu glatko funkcionirati ako imaju jednaku valutu. Sada "još žešće" nastavljaju istim putem tjerajući Grču "na divljačke rezove u proračunu", tvrdeći da zbog toga neće bankrotirati, "iako svi koji znaju matematiku znaju da nije tako".

Inflacija je u Europi preniska

Sanjare koji se predstavljaju kao "tehnokrati" ne samo da treba prestati slušati, već ih treba i raskrinkati! Posebno proziva Europsku centralnu banku (ECB) koja bi trebala biti "vrhovna tehnokratska institucija i koja se posebno istaknula u svom bijegu u fantazije kada su stvari krenule loše".

"Lani, na primjer, ECB je učvrstila svoje vjerovanje u vilu povjerenja, iliti tvrdnju da će rezovi u proračunima ekonomija u depresiji zapravo donijeti rast, i to povećanjem povjerenja kupaca i tvrtki. Zanimljivo, to se nigdje nije dogodilo", piše nobelovac.

Smatra i da je inflacija u Europi preniska, za što opet proziva ECB i smatra fantazijama izjave njenog čelnika Maria Draghija, koji izbjegavajući obezvrjeđivanje eura tvrdi da će to biti ključan doprinos financijskoj stabilnosti, gospodarskom rastu i smanjenju nezaposlenosti.

I u SAD-u treba raskrinkati tehnokrate

Naglašava da ovo nije samo kritika Europi, već i SAD-u, gdje je rasprava o ekonomiji također usmjerena na rezove u budžetu umjesto na stvaranje novih radnih mjesta - iako se radi o državi sa nezaposlenošću od devet posto i kamatama na kredite od dva posto. Zaključuje kako sanjare koji se predstavljaju kao "tehnokrati" ne samo da treba prestati slušati, već ih treba i raskrinkati!

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali