'ZA NJIM HRVATI LUDUJU' / Zaboravite nekretnine: Ako imate višak novaca, postoji bolji način kako brzo i sigurnije zaraditi

Rekorder zlatne groznice je neimenovani ulagač koji je kupio 60 ovakvih zlatnih poluga ukupne vrijednosti od 30 milijuna kuna

7.1.2023.
22:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Franz Jozef najpopularniji je Austrijanac u Hrvatskoj. Za vrijeme Austrougarske Hrvati ga baš nisu voljeli, ali danas za njegovim zlatnikom luduju. Mali zlatnik košta 250 eura, veliki 900 i za oba je enormna potražnja, javlja Danas.hr.

"Najpopularniji su mali zlatnici Franza Josepha, a osim toga kupuju se poluge 50 grama, 100 grama, jedne unce i ostale poluge vrijednosti od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna", govori Josip Kokanović, stručnjak za zlato.

Potražnja za investicijskim zlatnom, na koje nema poreza ni davanja, u godinu dana duplo je porasla. 2021. u Hrvatskoj je prodano milijardu kuna zlata, 2022. dvije milijarde. Kupovalo se na veliko i malo, ukupno 5 tona. Rekorder zlatne groznice je neimenovani ulagač koji je kupio 60 ovakvih zlatnih poluga ukupne vrijednosti od 30 milijuna kuna.

Image
PRIPREMIMO SE NA TOBOGAN SMRTI /

Ekonomski analitičar savjetuje Hrvatima kako smanjiti 'ugriz' inflacije: 'Prvi znak krize će biti to da...'

Image
PRIPREMIMO SE NA TOBOGAN SMRTI /

Ekonomski analitičar savjetuje Hrvatima kako smanjiti 'ugriz' inflacije: 'Prvi znak krize će biti to da...'

Zlato raslo osam posto godišnje

Popularnost zlata kao investicije puno je jasnija kada se pretoči u brojke. Prosječno je u posljednjih 20 godina zlato godišnje raslo za 8%, u dva desetljeća za čak 400 posto. Najviše - u vrijeme velikih kriza.

"S obzirom na to da svijet ulazi u turbulentno razdoblje, a cijena zlata ima tendenciju više rasti u nesigurnim vremenima, vjerojatno će u idućih 20 godina cijena rasti više od tih 8 posto", kazuje Kokanović. "Zlato je uvijek popularno u vrijeme inflacije. To je tako što čuva vrijednost novcu", kazuje Petar Vušković, ekonomski analitičar za zlato.

Nema kamata ni dividendi

No, upozorava da zlato ima i drugu stranu medalje. Na njemu nema ni kamata ni dividendi. Generalno, oni koji vole manje i sigurnije prinose ulažu zlato, a oni skloniji riziku, u dionice i slično. "Zlato ima svoje prednosti. Ako uložite u zlatnike, vi možete svoju imovinu učiniti vrlo brzo likvidnom za razliku od investicija u nekretninu", dodaje Vušković.

Zlato je brza i relativno sigurna investicija, ali ne i jedina. Puno je načina da se oplodi novac, ali zlato je trenutno jedan od najpopularnijih. U vrijeme inflacija i kriza - svi vole novac imati uz sebe. Poluge i zlatnici - već su generacijama idealno rješenje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču