'U stanu od 70 kvadrata račun bi bio oko 1.000 kuna'

'To je pljačka. Dopis je došao, mi smo dokumentaciju proslijedili HERA-i, Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji.

16.9.2012.
18:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pragu sezone grijanja HEP-Toplinarstvo poslalo je u šest kontinentalnih gradova zahtjev za povećanjem cijene grijanja do čak 37 posto. Odluka o tome je na Gradskim vijećima, no sudeći prema reakcijama iz Zagreba, Osijeka, Samobora, Velike Gorice, Zaprešića i Siska, od poskupljenja, čini se, neće biti ništa.

"To je pljačka. Dopis je došao, mi smo dokumentaciju proslijedili HERA-i, Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji. Očekujemo njihovo očitovanje, ali ja osobno ne vidim razloga za još dodatno povećanje i cijene toplinske energije u Osijeku. Znači, mi nećemo dati suglasnost. Najlakše je dizati cijene, a ne racionalizirati poslovanje i ne smanjivati troškove", jasan je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

'Neka podnesu ostavku'

Ni Samobor nema sluha za prijedlog HEP-a, štoviše gradonačelnik Krešo Beljak zbog višemilijunskih gubitaka HEP-Toplinarstva ide i korak dalje.

"Pozivam upravu HEP-Toplinarstva da odmah podnese ostavku zbog nesposobnosti. Isto tako, pozivam vlast Republike Hrvatske da eventualne dubioze ili gubitke koje imaju državna poduzeća, namire oduzimanjem imovine onima koji su sudjelovali u pljački tih istih poduzeća, a ne novim nametima i novima haračenjem hrvatske sirotinje", ističe Beljak.

Dražen Barišić u Velikoj Gorici od vijećnika očekuje da kažu 'ne' većim računima za otprilike šest tisuća kućanstava priključenih na toplinsku mrežu. "U stanu od 70 kvadrata je do sada bila cijena 700 kuna i sa povećanjem od 37 posto, to bi onda iznosilo oko tisuću kuna. Otprilike, to je tu negdje, a cijena je i sada previsoka", napominje Barišić.

Bandić će iskoristiti pravo veta

Iz Ureda Milana Bandića stiglo je priopćenje da će zagrebački gradonačelnik iskoristiti svoje pravo veta na HEP-ov prijedlog kada isti dobije. "Ovakav veto gradonačelnik će iskoristiti jer se tek po provedbi depolitizacije upravljačkih funkcija i provedenim restrukturiranjem i reorganizacijom u dijelu kapaciteta kojima raspolažu ta javna poduzeća, može govoriti o eventualnoj korekciji cijena, pa tako i usluge grijanja", istaknuto je u priopćenju.

U međuvremenu, direktor HEP-Toplinarstva Robert Krklec podsjeća da je zadnje poskupljenje bilo početkom 2009. godine. U prošloj godini je tvrtka, kaže, ostvarila gubitak veći od 320 milijuna kuna zbog rasta cijene goriva, koje čini gotovo dvije trećine ulaznih troškova, plin je poskupio za 60, a tekuće gorivo za 40 posto.

"Smatram da su to opravdani razlozi za povećanje cijena grijanja, odnosno za usvajanje prijedloga koje smo mi poslali gradskim tijelima", kaže Krklec koji ističe da unatoč konstantnoj racionalizaciji troškova, HEP-ovu računicu uglavnom diktira kretanje cijene goriva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali