Play ponuda

STRANCI S RAZNIH STRANA GLOBUSA HRLE U GRAD NA OBALI: / Hrvati ne žele raditi? Nema problema, ima tko želi. Uvjeti zvuče stvarno OK

Image
Foto: Pixsell

Od početka godine zadarska je policija zaprimila 2500 zahtjeva za radnom dozvolom, uglavnom iz bližih zemalja, no ima i iznimki

22.5.2019.
22:26
Pixsell
Play ponuda

Najveći broj stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine, no u tu je brojku uključen i manji broj Indijaca, Filipinaca i Tajlanđana, piše Novac.hr. Iz Policijske uprave Zadarske navode kako su dosad izdali 1235 radnih dozvola.

U čitavoj prošloj godine je, pak, izdano 1449 dozvola za strance, pa je porast trenda zapošljavanja stranih radnika jasno vidljiv. Ove godine je odbijeno samo šest zahtjeva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uvjeta.

Naše ljude posao ne zanima

Strane je radnike lani angažiralo šezdesetak poslodavaca, uglavnom građevinara, zbog manka zidara, tesara i armirača. Među građevincima ima Albanaca, Ukrajinaca, Sirijaca, pa čak i Brazilaca. Nisu im strani ni drugi poslovi. Skupina od petnaestak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom Mardešiću gdje odnedavno radi i jedan Argentinac.

"Imali smo stalno otvoren natječaj za posao, ali naše ljude taj posao nije zanimao, pa smo odlučili angažirati strance i to iz Ukrajine i tako smo popunili kapacitete. To su vrlo vrijedni ljudi, mentalitetom i kulturom su nam vrlo slični, lako nauče jezik i vrlo su pouzdani. Ukrajinci su se pokazali kao zahvalni radnici, s njima imamo samo pozitivna i dobra iskustva", kaže Pavle Paunović, jedan od vlasnika Mardešića.

Ukrajince, ali i ostale strane radnike u Mardešić je privukla plaća od otprilike četiri do pet tisuća kuna, s prekovremenim radom i više od 6.000 kuna. Uz more, jedan od magneta je bio i osiguran smještaj.

Zapošljavanje stranaca - realnost

"Zapošljavanje stranaca je realnost i vrlo je vjerojatno da kvote u budućnosti neće biti tako krute nego će dolazak stranih radnika biti slobodniji. S obzirom na nesklad između postojeće i potrebne radne snage, te njenu strukturu i cijenu, angažiranje stranaca je trenutno jedini izlaz", smatra Dario Jurin, predsjednik Županijske gospodarske komore ukazujući na činjenicu da se problemi s nedostatkom radne snage sve više uočavaju u ugostiteljstvu, turističkoj djelatnosti, pa čak i u metalnoj industriji.

Image
SJEDNICA VLADE: /

Od iduće godine 65.100 radnih dozvola strancima, registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

Image
SJEDNICA VLADE: /

Od iduće godine 65.100 radnih dozvola strancima, registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

Zadarski Turisthotel još je uvijek okrenut domaćem kadru i školovanju vlastite radne snage, ali i taj se trend polako mijenja.

"Zasad nemamo prevelikih poteškoća, ali izvještaji pokazuju da ih je u budućnosti realno očekivati, pa ćemo morati reagirati. Problem je trenutno vidljiv s pomoćnom radnom snagom, za ta radna mjesta domaći ljudi nisu pretjerano zainteresirani jer se mnogi od njih i sami bave nekim vidom turizma ili ugostiteljstva. Nedostaje nam desetak sobarica, spremačica, pomoćnih kuhara, ali i radnika u našoj praonici rublja. Sve zajedno, radi se o pedesetak radnih mjesta na kojima su se plaće podigle, ali se manjak radne snage unatoč tome još osjeća. Prošle godine smo po prvi put angažirali spremačice iz Slavonije i okolice Zagreba, ali trend pokazuje da nije isključeno da u budućnosti i mi počnemo zapošljavati stranu radnu snagu", kaže Frane Skoblar iz Turisthotela.

Neki se odupiru trendu

Jedan od onih koji odolijevaju zapošljavanju stranaca je i Ivan Jurjević, vlasnik građevinskih tvrtki Lignum i Vodoinstalacija. Jedan je od rijetkih koji uspijeva skupiti domaće radnike u deficitarnim zanimanjima, zasad je pronašao rješenje.

"Problem s radnom snagom postoji, ali mi smo još uvijek orijentirani na domaće ljude. Svjesni smo o čemu se radi i zato smo korigirali i plaće, pa naši radnici zarađuju od pet do 12 tisuća kuna, ovisno o poslovima koje obavljaju. Zasada ne računamo na zapošljavanje stranaca, ali ako to bude neophodno, morat ćemo ići na to, a problem je što u takvim slučajevima za te radnike mora biti osiguran i smještaj", kaže Jurjević.

Jednostavna procedura

Procedura za izdavanje dozvole za boravaki rad stranih radnika nije komplicirana. Osim obrasca zahtjeva potrebno je priložiti važeću putovnicu, ugovor o radu ili bilo koji drugi dokaz o radu, dokaz o registraciji poslodavca i o kvalifikacija osobe za koju se traži radna dozvola. Iz policije napominju kako se dozvole rješavaju deseti dan od podnošenja zahtjeva. Dakle, stranci su u Zadar već stigli, ali treba ih očekivati još više. Zavod za zapošljavanje već godinama nema ništa s izdavanjem radnih dozvola i zapošljavanjem stranaca. Neslužbeno se govori o tome da bi do kraja godine trebao biti usvojen novi Zakon o strancima koji bi područnim Zavodima za zapošljavanje mogao vratiti ovlasti u zapošljavanju stranih državljana.

A statistika zadarskog HZZ-a pokazuje da je u čitavoj Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih. Naknade za nezaposlene pale su s pet do šest milijuna na otprilike dva milijuna kuna.

Play ponuda
Play ponuda