Srbija Norvežanima prodala bisere hrvatskog Jadrana

shimmer fallback

Dvadesetak tvrtki iz Srbije koje su u vlasništvu imale niz nekretnina na hrvatskom dijelu Jadrana, prodale su svoje nekretnine norveškom fondu Recap International.

13.7.2010.
12:09
Play logo

Norveški private equity fond Recap International od raznih tvrtki, ali i fizičkih osoba iz Srbije otkupio je nekretnine koje su posjedovali u Hrvatskoj prije rata za 260 milijuna eura, piše tjednik Nacional.

Riječ je o tvrtkama Central, Čelik, Kluz Kontaktor, Livnica Kikinda, Narodna radinost, Panonska banka, Partizanski put, PK Sombor, PKB, PKB Agroinžinjering te o Ratku Mitroviću, Servu Mihalju, Univerzalu, Vojvodinatursu i Zastavi, koji su na Jadranu posjedovali atraktivne vile i zemljišta, a u Zagrebu građevinske parcele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je u međuvremenu potpisan sporazum između država bivše Jugoslavije, Hrvatska sada norveškom fondu mora platiti odštetu jer se na nekad srpsko, a danas njihovo vlasništvo uknjižila nakon rata te ga prodala.

Upravo o toj problematici razgovarali su prošloga tjedna ministar gospodarstva Đuro Popijač s predstavnicima equity fonda, piše tjednik Nacional. Recap International tada je predložio da im Vlada izda potvrdu po kojoj će im potraživanja platiti za nekoliko godina, čak i nakon 2015. Oni bi se, pak, na temelju te potvrde zadužili u inozemstvu za milijardu kuna koje bi uložili u posrnula brodogradilišta. U taj bi posao Fond uložio i svojih dodatnih 250 milijuna eura. U slučaju da se to dogodi premijerka bi dobila priliku da u iduće tri godine kvalitetno rekonstruira brodogradilišta, a Fond bi brodove iznajmljivao. No, za sada nije poznato hoće li Vlada na to pristati, piše Nacional.

U međuvremenu, norveški fond nije otkupljivao samo potraživanja tvrtki iz Srbije prema Hrvatskoj, nego je i sam ulazio u druge projekte u Lijepoj našoj. Tako je u Cavtatu kupio 46.000 četvornih metara za gradnju stambenog naselja, 40.000 četvornih metara s istom namjenom kupio je i kod Zadra na području Sinjoretovo, 56.000 četvornih metara na Pagu te u Splitu i Brodarici pored Šibenika. U to su uložili gotovo 60 milijuna eura. Projekti su za sada u razvojnoj fazi, a u njih se planira još uložiti milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Prethodni članak:

arti-201006160410006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo