Play ponuda

OPREZNO TRGOVANJE NA ZAGREBAČKOJ BURZI: / Investitori čekaju objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija

Image

'U još jednom pozitivnom tjednu na domaćem tržištu Crobexi su porasli po znatno višim stopama nego u tjednu ranije'

22.2.2021.
9:42
Play ponuda

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, a investitorima će smjernice dati objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za prošlu godinu, koja će se idućih dana intenzivirati. Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,95 posto, na 1.849 bodova. Ostvario je dobitak treći tjedan zaredom te se nalazi na najvišoj razini od početka ožujka lani. Istodobno, Crobex10 skočio je 1,8 posto, na 1.145 bodova, na najvišu razinu od 20. siječnja ove godine. Ojačao je drugi tjedan zaredom.

Svi sektorski indeksi su porasli, a pritom najviše turistički, za 2,3 posto. Redovni promet dionicama protekloga tjedna iznosio je otprilike 38 milijuna kuna, što je 8 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. Uz to, ostvareno je i 9,2 milijuna kuna u blok transakciji dionicom HT-a, po cijeni od 184 kune za dionicu.

“U još jednom pozitivnom tjednu na domaćem tržištu Crobexi su porasli po znatno višim stopama nego u tjednu ranije. Pritom je Crobex indeks ojačao treći tjedan zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih gotovo godinu dana, no uz nešto niži promet nego u prethodnom tjednu. Prosječni ukupni dnevni promet, naime, kretao se oko 9,4 milijuna kuna”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermarekische banci.

Rast cijena dionica

Većina cijena dionica je porasla, a ponajviše kompanija iz cikličkih industrija, poput brodara, dodaje. Idućih dana Augustinoviće očekuje oprezno trgovanje, dok će smjer tržišta ovisiti o poslovnim rezultatima kompanija, podatku o BDP-u i kretanjima na stranim burzama.

“U idućim danima investitori će dobiti nove smjernice od objava poslovnih rezultata za zadnje lanjsko tromjesečje i prošlu godinu, koji će pokazati kako su kompanije podvukle crtu ispod jedne neuobičajene, pandemijom obilježene godine. Također, smjernice će im dati objava podataka o BDP-u, a pratit će i uobičajene pokretače na tržištu, poput daljnjeg razvoja situacije s pandemijom i procjepljivanjem stanovništva, kao i kretanja na stranim burzama”, zaključuje Augustinović.

Najveći promet

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Atlantske plovidbe, 5,56 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,8 posto, na 185 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, s prometom od 4,49 milijuna kuna, a cijena joj je pritom skočila 4,9 posto, na 32,3 kune. U fokusu investitora bila je i dionica Končara EI, kojom je ostvareno 3,34 milijuna kuna. Poskupjela je 1,6 posto, na 635 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Podravke, 2,9 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,6 posto, na 506 kuna. Među likvidnijim izdanjima najviše je poskupjela dionica Ingre, za 12,2 posto, na 13,8 kuna.

Najveći gubitnici

Nasuprot tome, najveća gubitnica bila je dionica Vira, čija je cijena potonula 14,75 posto, na 20,8 kuna. Veći cjenovni pad zabilježila je i dionica Optima telekoma, za 5,4 posto, na 6,3 kune. Ta kompanija izvijestila je sredinom tjedna da je u 2020. ostvarila 456 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 14 posto manje nego godinu ranije. Neto dobit iznosila je 1,66 milijuna kuna, što je 7,5 puta manje nego u 2019. godini, kada je dobit iznosila 12,5 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu kapitala prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je njih 28 zabilježilo rast cijene, 20 pad, a 13 nije zabilježilo cjenovnu promjenu na tjednoj razini.

Play ponuda
Play ponuda