Lose vijesti: Sve popularnija vrsta sopinga vise nece biti tako jeftina

Ulaskom Hrvatske u EU mi smo automatski postali njenim gradanima. U skladu s tim i prilikom kupnje preko interneta imamo ista prava kao i ostali Europljani.

9.9.2014.
7:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvati se nece ni priviknuti na promjene kako spada, a vec ih, kao i ostatak Unije, ocekuju novosti pocetkom sljedece godine. Tada ce, naime, vrijediti nova pravila internetskog trgovanja, a najvaznija izmjena jest ta sto ce se u cijeloj Europskoj uniji PDV placati u zemlji kupca, pise Slobodna Dalmacija.

Vijest nije dobra za domace potrosace jer se u vecini slucajeva PDV kod nas nije placao.

Sustav MOSS

Uvest ce se i Mini One Stop Shoppovi (MOSS) s kojima ce se povezati telekomunikacije, samo emitiranje i elektronicki obavljene usluge. Radi se o online sustavu preko kojeg ce se e-trgovine morati prijaviti poreznoj upravi u samo jednoj clanici Europske unije. Predlozeno je da se povezivanje s MOSS sustavom ne ogranici na spomenute usluge, vec i da se prosiri na ostala podrucja.

MOSS nalaze da se zemlja u kojoj se netko prijavi postaje “drzava identifikacije” za prodavatelja i samo u njoj ce placati PDV i predavati prijavu PDV-a sa specificiranim transakcijama za ostale zemlje clanice. Porezna uprava iz “drzave identifikacije” potom ce uplacivati PDV ostalim clanicama.

'Male' posiljke

Novosti ima i kod posiljki malih vrijednosti odnosno onih do 22 eura koje europskim naruciteljima stizu iz zemalja izvan Unije. Takvih i na hrvatskom trzistu ima velik broj buduci da se dosta sitnica narucuje eBayem iz SAD-a ili Kine. Na njih se dosad nije placala carina i ni PDV, ali postoji prijedlog da se to ukine, cime bi narasla ukupna cijena takvih proizvoda.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali