Play ponuda

DOK JEDNIMA SMRKNE...: / Prije su bili jako rijedak prizor, ali u pandemiji im je promet porastao čak 500 posto!

Image

Prema podacima Eurostata, internetska trgovina doživjela je pravi bum, i to u cijeloj Europskoj uniji, no osim odjeće, obuće, modnih dodataka, kozmetike i elektronike,

13.5.2021.
9:57
Play ponuda

Dostavljačima hrane u pandemiji promet je porastao čak 500 posto, a najčešće se naručuju burgeri i pizze, banane, krumpir i jaja, piše u četvrtak Večernji list.

Čak 500 posto. Toliko su im, poručuju iz Glova, porasle narudžbe u Hrvatskoj od početka pandemije u odnosu na vrijeme prije, dok iz Wolta, koji ne otkriva točne brojke, kažu kako su se “u počecima radovali kada bi ostvarili 500-1000 narudžbi tjedno, dok se sada radi o desecima tisuća narudžbi na tjednoj bazi”, navodi dnevnik.

Pravi bum internetske trgovine

Prema podacima Eurostata, internetska trgovina doživjela je pravi bum, i to u cijeloj Europskoj uniji, no osim odjeće, obuće, modnih dodataka, kozmetike i elektronike, impresivne brojke bilježi dostava hrane, posebice otkako je pandemija zatvorila restorane i kafiće.

Vozači Glova, Wolta, Bolt Fooda ili Pauze postali su svakodnevni prizor i na ulicama većih hrvatskih gradova, a činjenica je da je još prije nekoliko godina bila riječ o veoma sramežljivoj praksi.

Većina je potrošača u Hrvatskoj, naime, s konceptom dostave hrane bila najbliže upoznata putem američkih filmova i serija pa je tako izvan radara šire javnosti ostalo nekoliko stranica za dostavu koje su uglavnom na jednom mjestu okupljale restorane s vlastitom dostavom.

Pandemija je tek djelomično zaslužna za rast?

Tu treba izdvojiti hrvatski online servis Pauza, koji je zapravo osnovan još 2008., a 2014. godine preuzeo ga je veliki svjetski igrač Foodpanda. Što se tiče stranih tvrtki, a koje su trenutačno najpoznatije na tržištu, krajem 2018. u Hrvatsku je stigao Wolt, a 2019. ulicama su se već vozili i vozači Glova, dok je 2020. počeo s radom Bolt Food, tvrtka iz Estonije ranije poznata po taksi-prijevozu i dostavi paketa.

Iako bi se moglo zaključiti kako su ovi servisi, koji su počeli poslovati netom prije pandemije, uistinu pogodili vrijeme, oni ističu kako je specifična situacija tek djelomično zaslužna za rast koji su planirali, donosi Večernji list.

Play ponuda
Play ponuda