Uz to, dr. Rui Hai Liu i njegovi kolege otkrili su da ekstrakti jabuke u laboratorijskim uvjetima sprječavaju rast nekih stanica raka. Antioksidansi, među kojima su vitamini C, E i beta-karoten, pomažu u borbi protiv nestabilnih čestica, tzv. slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice i koji se povezuju s razvojem srčanih bolesti i raka.
Istraživači su otkrili da je jedna jabuka snažan antioksidans kao 1500 miligrama C vitamina, a to je više od 15 puta veća doza tog vitamina od preporučene dnevne doze.
Zatim su istraživači ispitali kako ekstrakti jabuka utječu na stanice raka debelog crijeva i jetre. Otkrili su da ekstrakti, osobito oni jabuka s korom, usporavaju rast stanica raka.
Liu i njegovi suradnici pretpostavljaju da su fenoli i flavonoidi iz jabuka zaslužni za antioksidantski i antikancerogeni učinak.
Fenoli i flavonoidi pripadaju skupini fitokemikalija, prirodnih sastojaka koji štite biljke od štetnih utjecaja iz okoliša. Mnoge od tih fitokemikalija ispituju zbog potencijala u borbi protiv raka, srčanih i drugih bolesti.