Nakon šesnaest godina Portugal ponovno u polufinalu EURA

Luis Figo i Nuno Gomes suvereno su “zlatnu portugalsku generaciju” odveli među četiri najbolja na kontinentu, a ležernost Coelhovih igrača u nastavku te “hobotnica” Rustu glavni su razlozi što Turci ne odlaze kući do vrha napunjene mreže.

Zbog kiše koja je cijeloga dana sipila nad Amsterdamom, organizatori su Arenu pretvorili u golemu dvoranu i prvi put u povijesti Europskih prvenstava utakmica je odigrana pod
krovom. Denizli je u okršaj s Portugalcima od prve minute iznenađujuće poslao Hakana Unsala i Erguna. Coelho je počeo sa Sergiom Conceicaom, Costinha je dobio prednost u odnosu na Vidigala.

Po ocjenama novinara prvi vratar turnira nakon prvog kruga Rustu Recber, već u 19.minuti fenomenalno je obranio udarac Costinhe. Pet minuta poslije, nakon “prodaje ringišpila” nekolicini Turaka, s dvadesetak metara topovski je “opalio” Luis Figo, no lopta je fijuknula pokraj desne Rustuuove vratnice.
Prva prava prijetnja Turaka dogodila se u 26.minuti. Ogun je izveo slobodan udarac, a Hakan Sukur glavom je poslao nabačenu loptu iznad turskih vratiju. Samo tri minute poslije Turska je ostala s igračem manje na travnjaku. U visini turskog šesnaesterca nakon zračnog dvoboja pali su Fernando Couto i Alpay, Turčin je pri dizanju udario Portugalca u prsa, a Jol je bez dvoumljenja poslao Alpaya “na hlađenje”. No ni Portugalci nisu ostali dužni, u prvih 40 minuta zaradili su četiri žuta kartona.
U 41.minuti u još jednoj velikoj prilici, nakon jedne od dotad rijetkih loših Rustuovih procjena, našao se Costinha. Bila je to najava uraganskih minuta Portugala.

U 44.minuti fenomenalno je na desnoj strani loptu “zavrnuo” Luis Figo, ona je došla do Nuna Gomesa koji ju je glavom, pokraj nemoćnog Fatiha, proslijedio u mrežu. Samo minutu poslije centaršut Ruia Coste s lijeve strane zamalo je u naletu iz pozadine iskoristio Joao Pinto, no lopta je prohujala pokraj desne turske vratnice. Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvoj dionici. U jednom od turskih napada Fernando Couto po ramenu je okrznuo Arifa, koji je završio na zemlji. Jol nije imao petlje Fernandu Coutu pokazati drugi žuti, no pokazao je na bijelu točku, a na izvođenje najstrože kazne odvažio se Arif. Loša procjena, jer pucao je po sredini gola, ravno u Baiau, za drugi neiskorišteni jedanaesterac na prvenstvu.

U nastavku je Coelho Costinhu zamijenio Paulom Sousom. Za zagrijavanje je najprije Nuno Gomes zakasnio na izvrsnu loptu ispred Rustua, a onda je u 56.minuti odlučen polufinalist. Luis Figo je po desnoj strani izveo “slalom” između dva turska igrača, poput velemajstora “ušetao” u kazneni prostor, a Nunu Gomesu nije bilo teško pogoditi za njegov treći pogodak na EURU.
Već tri minute poslije Joao Pinto “puknuo” je uz samu desnu vratnicu. U 61.minuti silovito, ali nekoliko centimetara neprecizno puca Luis Figo, a zatim i Nuno Gomes ravno u Rustua, po sredini vratiju.
U 65.minuti Jorge Costa nije uspio ubaciti loptu u prazna vrata. Rustu je bio nijemi promatrač, a suigračev kiks ne ispravlja ni Nuno Gomes na drugoj vratnici.
Opsada turskih vratiju se nastavila. Minuta 71., stopostotnu priliku nakon Rustuova leta u prazno propustio je sveprisutni Nuno Gomes. Do kraja su se u listu strijelaca pokušali upisati i Rui Costa, Bento i Joao Pinto no promjene nije bilo.

Amsterdam Arena. Gledatelja: 42 000. Sudac: Dick Jol (Nizozemska). Strijelac: 1:0 – Nuno Gomes (44), 2:0 – Nuno Gomes (56).

PORTUGAL: Baia, Fernando Couto, Jorge Costa, Dimas, Rui Costa (Capucho 87), Bento, Costinha (Paulo Sousa 46), Luis Figo, Sergio Conceicao, Joao Pinto, Nuno Gomes (Sa Pinto 74).

TURSKA: Rustu, Tayfur, Ogun, (Sergen 85), Fatih, Alpay, Hakan Unsal, Okan(Oktay 62), Tayfun, Ergun, Arif (Suat 62), Hakan Sukur.

Povratak na Net.hr