Najukusnije moguće ljeto

Pozovite prijatelje na roštilj: o tome će se pričati cijele godine

1.8.2000.
2:13
VOYO logo

Možete li zamisliti nešto ljepše: kasno ljetno popodne u vašem vrtu ili još bolje, na usamljenoj plaži. Sunce je već počelo zalaziti, more je mirno, oko vas vlada svečana atmosfera jer se prepuštate užitku u zraku, prirodi i vašim prijateljima. Hoće li vas zasmetati miris roštilja u zraku? Teško. Hrana nikad nije bolja i slađa, zalazak sunca nikad nije veseliji, nego kad smo na zraku i nastojimo (bez velikog nerviranja, cifranja i priprema) razveseliti prijatelje dobrom, jednostavnom klopom. Slijedite nekoliko isprobanih savjeta i između cvrčanja piletine i rum koktela nećete ni primijetiti da se približilo tri sata ujutro i da još veselo pričate i raspravljate o kupanju na mjesečini.

Jelovnik:
Piće:
vino, pivo, kokteli s bijelim rumom, prirodna limunada
Predjelo (za grickanje i čekanje da roštilj bude gotov):
svježe povrće narezano na štapiće s umacima
Glavno jelo:
piletina na žaru s povrćem sa žara i pestom
Desert:
zapečeni ananas s rumom i šlagom ili još bolje talijanskim mekim sirom mascarponeom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni pribor:

- mali roštilj
- briketi za žar
- držaljka s kojom preokrećete meso i povrće
- mirisne suhe grančice (ružmarin, lovor, vinova loza) s kojima ćete zapaliti vatru i potom napraviti žar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 ključnih savjeta za dobar roštilj!

1. Marinirajte meso. Tko god vam rekao da je dobro meso savršeno bez ikakvih priprema, suptilan je poput pračovjeka koji se također nije puno trudio oko mekoće i mirisa svoga pečenog obroka. Miris dima i roštilja je bez sumnje opojan, no spojite li ga s nekoliko grančica ružmarina, listićima lovora ili nekim drugim začinima u marinad u kojoj se vaše meso 'pacalo', više nikad nećete tvrditi da je dovoljno kotlet baciti na gradele i dobiti savršen obrok. Marinada mora sadržavati nešto kiselo: najčešći je sok od limuna, no isprobajte i kriškice kivija u marinadi, naranču itd. Meso u marinadi držite u frižideru barem 24 sata, a možete ga slobodno držati i 48 sati.

2. Meso na roštilj stavljajte kad ponovno postigne sobnu temperaturu. Dakle, izvadite ga iz frižidera barem sat vremena prije pečenja.

3. Pljeskavice nemojte praviti i suviše debele. Meso koje je deblje od 2 centimetra moglo bi iznutra ostati nepečeno, a ljeti je to više nego opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Drvene ražnjiče namočite vodom prije no što na njih stavite meso da se ne bi zapalili.

5. Ostavite od 20 minuta do pola sata za rasplamsavanje vatre i pripremu žara. Nikad nemojte peći meso na pravoj vatri, već na užarenim briketima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Ako imate pravi, kupljeni roštilj, a ne improvizirate (što bi uostalom moglo biti opasno i zakonom je zabranjeno), stavite poklopac i što jače zagrijte čelične rešetke za pečenje tako da meso koje stavite na roštilj prvo dobije čvrstu vanjsku koricu. Ona će zatvoriti sokove i nakon toga, dok budete meso pekli polako, na laganoj vatri, ono će ostati sočno i mirisno.

7. Uberite grančicu ružmarina (ima ga u svim vrtovima uz more) i posipajte tanke listiće po briketima zbog još zanosnijeg mirisa otvorene vatre.

8. Morsku sol utrljate u kožu ribe barem sat vremena prije pečenja. Kožica će postati hrskava, a meso ispod nje sočno.

9. Najduže se na roštilju prirema piletina. To morate uzetin u obzir i početi je peći prije ostalog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Krumpiri na pola skuhani u kori ili još bolje u mikrovalnoj pećnici 10 minuta, a potom dovršeni na roštilju, cijeli, u kori, na laganoj vatri, kako to čine Amerikanci, oduševit će vaše goste.

Kako napraviti najbolju moguću zabavu na plaži

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cosmo ne može zamisliti roštilj bez:
Svijeća s mirisom lavande, limuna, ili nekog drugog mirisa koji tjera komarce. Velik je izbor najrazličitijih mirisnih svijeća na zagrebačkom Velesajmu, u paviljonu s namještajem, na odjelu sa šarenim Guzzinijevim stvarčicama za kuću.
Na istom mjestumožete pronaći mnoštvo vesele, plastične opreme za piknik, od plastičnih tanjura i čaša do moderno dizajniranih, šarenih torbi-hladnjaka za plažu.
Ukoliko želite stvoriti posebne svjetlosne efekte na maloj usamljenoj plažici na moru, poredajte baklje od bambusa kakvih ima po mnogim dućanima, od Ikee do nekih manjih dućana s uvozom iz Kine.
Možete li zamisliti išta ljepše i intenzivnije od promatranja zvijezda u mračnoj noći na moru? Teško, no trebat će vam debele deke na koje ćete leći, udobno smjestiti, posjesti nekoliko prijatelja, kako već želite. Nemojte škrtariti. Upotrijebite svoje lijepe deke kojima se ponosite, jer ih nakon svega možete lako odnijeti na kemijsko čišćenje i ponovno koristiti u spavaćoj sobi.
Ako poznajete pouzdanog mesara, negovorite ga da vam pripremi pljeskavice, čevapčiće, pa čak i da vam razreže piletinu na male komade (svaki za dva do tri zalogajčića).
Nemojte kruh prepustiti slučaju. Ako ste se potrudili oko roštilja, potrudite se i oko kruha. 'Klara' proizvodi nekoliko odličnih vrsta, od butter kifli do malih ciabatta ili hljepčića od kukuruznog brašna. Idealno za točanje i sve druge vrste najbazičnijih ljudskih zadovoljstava s jelom.
Nabavite razne vrste sokova (nemojte obilaziti delikatesne dućane s uvoznom robom jer Cappyjevih sokova ima na svakom koraku, a nude nam solidan broj različitih okusa) i kombinirajte ih s ledom, narezanim kriškama voća poput naranče, kivija, ananasa...

Nazdravite!

Dakako, za večernju roštiljadu nabavit ćete vino ili pivo po vašem ukusu i kupovnoj moći, no barem za prijateljice, ako ne već za dečke, učinite iskorak i poslužite neko originalno piće. Ne puno, već birano i zanimljivo.

Karipski rum punč
6 limeta (malih posve zelenih podvrsta limuna koje povremeno možete pronaći na tržnici ili u Jabuci u starom Importanneu). 3 iscijedite, a 3 limete dobro operite, čak čvrsto istrljajte spužvicom i blagom otopinom deterdženta, isperite i narežite na tanke ploškice.
1/2 boce bijelog, laganog suhog vina
1 boca votke ili bijelog ruma
3 limuna narezanog na tanke kriške (nakon što ste ih dobro oprali)
1 kivi narezan na tanke ploškice ili čak star fruit, egzotično južno voće koje se povremeno može pronaći, a narezano ima krakove poput zvijezde
1 ananas
šećer po ukusu
Prva dva sastojka pomiješajte sa šećerom i ostavite da se otope i sjedine. Napunite veliku okruglu staklenu zdjelu za punč ledom, posložite po dnu sloj voća, prelijte alkoholnu mješavinu i stavite na hladno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodna limunada
2 limuna, dobro oprani i narezani na ploškice
225 g šećera
mineralna voda
Pomiješajte limune sa šećerom i litrom kipuće, ključale vode. Ostavite da se ohladi. Ovaj sirup potom razrijedite u odnosu tri prema jedan s mineralnom vodom i servirajte s ledom.

Narezano povrće s umacima
Servirajte ga s pićem čim se gosti pojave, da mogu veselo čekati nastavak.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Za četvero

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće:
dva pušleka rotkvica, opranih i uređenih
tri pušleka mladih mrkvica, očišćenih
2 stabljičasta celera
2 endivije

Prvi umak
200 ml kiselog vrhnja
2 žlice narezanog peršina i žlica nareznog vlasca
morska sol i svježe mljeveni papar

Drugi umak:
3-4 slana inćuna s kaparima, što preciznije očišćenih od kostiju
6 žlica najboljeg djevičanskog maslinovog ulja

Rotkvice prerežite na polovice, a mrkvice i celer na tanke štapiće. Endiviju raspodijelite u listove. Pomiješajte kiselo vrhnje s vlascem i peršinom, solju i paprom. U drugoj, što manjoj zdjelici vilicom ili nožem usitnite inćune s kaparima i prelite uljem. Izmeljite što više svježeg papra. Povrće još vlažno omotajte kuhinjskim papirom, stavite u plastičnu posudu s poklopcem i prekrijte ledom. Tako neka čeka goste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pileći ražnjići
Piletinu možete izrezati i staviti da se marinira do dva dana unaprijed, te ostaviti zatvorenu u hladnjaku. Neposredno prije stavljanja na ražnjiće izvadite iz frižidera.
Priprema: 5 minuta za osam ražnjića
Vrijeme pečenja: 15-20 minuta

4-8 bataka očišćenih od kostiju i narezanih na 16 komada
2 žlice umaka od soje (možete ga pronaći u svim trgovinama zdravom hranom)
1 žlica ulja od sezama ili u zamjenu bučinog ulja
1 žlica sezamovih sjemenki
1 žuta i 1 crvena paprika, očišćene
8 stabljika mladog luka
U idealnom scenariju nabavite meksičke palačinke - fajitas
koje prije serviranja morate ugrijati i puniti mesom. Ako ih ne nabavite, upotrijebite somune ili fine hljepčiće od kukuruznog brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletinu pomiješajte s umakom od soje, uljem i sezamovim sjemenkama, poklopite i stavite u hladnjak. Paprike narežite na poveće kvadrate i stavljajte ih na navlažene štapiće za ražnjiče izmijenjujući papriku, meso i stabljičice mladog luka. Pecite petnaestak minuta i nekoliko puta preokrećite. Ako ste nabavili fajite, napunite ih s mesom i povrćem, te poslužite vruće.

Povrće s grilla s pestom
Nemojte povrće naglo peći. Ono mora dugo i polako crvčati da biste postigli blag, dimno mirisan okus.
Priprema: 5 minuta
Pečenje: 10-45 minuta
Za četvoro

4 krumpira srednje veličine
staklenka od 150 g pesta (talijanski začin za tjesteninu ili povrće koji se radi s bosiljkom, pinjolima i maslinovim uljem, a možete ga pronaći u boljim delikatesnim trgovinama)
2 klipa kukuruza, slomljenog u tri komada
1 čitava stabljika komorača, očišćenog i razrezanog na četiri dijela
2-3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
2 velike zrele rajčice
sol i svježe izmljeven papar

Krumpir na nekoliko mjesta probušite, namažite solju i paprom, zamotajte aluminijskom folijom i stavite u žar. Krumpir se mora doista polako i dugo peći. Kad se krumpir ispeče/skuha u foliji, na vrhu nožem zarežite koru, vilicom promiješajte nutrinu i stavite žličicu pesta na vrh. Isto tako i kukuruz i komorač malo premazane uljem zamotajte u foliju ipecite/kuhajte u žaru dvadeset minuta. Na kraju stavite malo pesta. Rajčice stavite na roštilj i to izrezanu stranu prema dolje i tako pecite 2-3 minute. Okrenite, namažite pestom ipecite još 2-3 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ananas s rumom
Ako vam se ne da trančirati anannas ili ste neisugurni u svoje mogućnosti da prepoznate zreo i sočan, poslužite se ananasom iz konzerve u laganom voćnom sirupu.
Priprema: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 6 minuta
Za četvoro

1 veliki ananas
4 žlice ruma
3 žlice smeđeg šećera
1 stabljičica vanilije (po želji)
šlag ili jedno pakovanje mascarponea

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očistite i narežite ananas na kolutove, skinite sva smeđa okrugla tvrda mjesta, te tvrdu unutrašnju jezgru. Stavite u posudu u kojoj ste pomiješali rum sa šećerom. Po želji stavite i stabljičicu vanilije. Kolutove ananasa pecite 3 minute sa svake strane, sve dok se sokovi ne počnu karamelizirati. Stavite na tanjure i poslužite sa šlagom i mascarponeom.

fnc rewind
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo