Iako ih mnogi smatraju laganom hranom i jedu u kombinaciji s tjesteninama i salatama, prema posljednjem izvješću Centra za znanost za javni interes upravo morski plodovi uzročnici su najvećeg broja epidemija trovanja hranom. Od 1990. godine samo u Americi uzrokom su 237 epidemija. Na drugom mjestu su jaja koja su u istom razdoblju izazvala 170 epidemija većih razmjera.
Izvješće koje je objavio Center for Science in the Public Interest, nevladina udruga koja se svojim radom i istraživačkom djelatnošću bavi upravo pitanjima potrošača i njihovog zdravlja, žali se na neadekvatne postupke vlade koja provodi vrlo površna istraživanja po pitanju kvalitete hrane.
CSPI također ističe kako bi vladine inspekcije upravo zbog tako velikog broja epidemija trebale pooštriti mjere kontrole, te se uključiti i pratiti sam proces proizvodnje i pakiranja hrane. Ostali podaci o epidemijama trovanja hranom odnose se na govedinu kojom je izazvana 91 epidemija, dok je razno voće i povrće uzročnikom 82 epidemije, a u ovom slučaju najčešće se spominju klice i zelene salate.
CSPI proglašava epidemiju ukoliko se ustanovi da je dvoje ili više ljudi zaraženo, a izvor zaraze je ista hrana. U Americi svake godine registrira se 75 milijuna slučajeva trovanja hranom od čega čak 5000 ljudi umre.
Najčešćim uzrokom trovanja hranom smatra se salmonela bakterija i listerija, koje inače rastu u siru i drugim nepasteriziranim mliječnim proizvodima te mesu i morskim plodovima, a posljednjih godina toksična bakterija Escherichia coli ili skraćeno E.coli uzročnikom je i do 20.000 slučajeva zaraze.
Centers for Disease Control uredila je bazu podataka za sve epidemije trovanja hranom gdje je moguće konzultirati se o pojavnim simptomima, uzročnicima i mogućim oblicima liječenja.