Mediteranska dijeta bazirana je na maslinovom ulju i bogata je povrćem, voćem, laganim sirevima i ribom, još od antičkih vremena uobičajeni jelovnik Mediterana. 50tih godina zanemarena je i proglašena kuhinjom siromašnih, a maslac, masti životinjskog podrjekla, komercijalni margarin i crveno meso zauzeli su vodeće mjesto u kulinarstvu. U ime prirodne hrane i dobrog zdravlja, i prešućenih ali svima jasnih posljedica konzumiranja nekih drugih masti, posljednjih je godina na stolovima ponovo mediteranska hrana na bazi maslinovog ulja.
Prehrana koja ne koristi masnoće životinjskog podrjekla u velikom postotku smanjuje postotak srčanih oboljenja i problema sa visinom kolesterola u krvi. Stoga je vrlo jasno da je prehrana ili dijeta na bazi tjestenina, svježeg voća i povrća i ribe a uz dodatak maslinovog ulja upravo znanstveno potvrđen izbor. Uz dodatnu činjenicu da je upravo maslinovo ulje najlakše probavljivo od svih ulja i posjeduje visoku nutricionistićku vrijednost.
U ime prirodne hrane i dobrog zdravlja hranite se mediteranski: lagano, zdravo i na bazi maslinovog ulja.