Prošla je godina je za maslinare bila loša, ali zlatno žuto ulje
u konobi barba Petra i ove je godine i lijek i hrana.
"Ja sam odstranio sve masline koje su bile sumnjive. Ucrvane,
recimo, i na vrijeme sam ih probrao", rekao je Petar
Šestan.
Maslinarska udruga Paićuša otkrila je da nisu svi tako odgovorni.
Naišli su na lažno etiketiranje.
"Ove godine nam se prvi put desilo da su sva ulja koja smo uzeli
iz trgovine bila deklarirana kao ekstradjevičanska, a ona to
nisu. Ta ulja su jestiva, ta ulja nisu otrovna ni štetna za
ljudsku upotrebu, ali nisu ekstra djevičanska", rekao
je Nedjeljko Fistunić, predsjednik Udruge
maslinara Paićuša
Stoga ne smiju ni nositi prestižnu etiketu koja nosi i višu
cijenu.
"Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije imati slobodne masne
kiseline više od 0,8 posto, da mu peroksidni broj ne smije biti
veći od 10", rekla je Zlatka Knezović,
voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje hrane ZZJZ
Split.
Kontrole ispravnosti provodi Inspekcija za kakvoću hrane
Ministarstva poljoprivrede.Za 2014. Inspekcija je uzela 10
uzoraka i šest nije zadovoljavalo uvjete da bude ekstra
djevičansko.
"Nesukladne serije maslinovog ulja su povučene s tržišta, te su
podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim
sudovima. Predviđene kazne za nepropisno etiketiranje i
stavljanje u promet su od 50 do 100 tisuća kuna za pravne osobe i
5 do 10 tisuća kuna za fizičke osobe", priopćili su iz
ministarstva poljoprivrede.
Iako domaće ulje malih proizvođača najlakše zaobiđe kontrole, kupci mu i dalje najviše vjeruju.
Naravno, osim kvalitete maslina, važno je i propisno čuvanje ulja. U plastici i na suncu daleko je od ispravnog načina.