Objasnidbeno

LEŠINAR ILI STRVINAR, OPHODNJA ILI PATROLA? Kontroverzni rječnik rasprodan, tiskaju drugo izdanje

Nije lešinar nego strvinar. Nije beznačajan nego nevažan. I nije patrola nego ophodnja. Što je srpski, a što hrvatski, na 600 stranica tumači objasnidbeni rječnik Matice Hrvatske. Ovi su primjeri jasni, no znate li što je crkletina ili svaštarnica, ali i što je uopće objasnidbeni? Rječnik je izazvao brojne kritike, no kao i sve što je kontroverzno, izazvao je i veliku pažnju, pa je prvo izdanje rasprodano, piše RTL.

Ne ide se na buvljak, nego svaštarnicu ili uličnu staretinarnicu. Čovjek nije drčan nego hvastan ili samohvao. Na srpskom se davi – na hrvatskom guši. I ne shvaćajte ovo bukvalno – nego doslovno.

600 stranica srpsko hrvatskih razlika djelo su Marka Samardžije, a evo kako objašnjava što je to objasnidbeni rječnik.

“Ako na drugoj strani u drugom jeziku nema druge riječi, mora se dati definicija ili objašnjenje – tako objasnidbeni – to nije moj specijalitet”, rekao je Samardžija.

U rječniku možete pronaći definiciju četnika ili delija – saznati da krivo govorite cveba umjesto grožđica, doznati da se u Hrvatskoj ne džabalebari nego besposličari, ali i da se ne kaže patrola već ophodnja.

KOMNETAR: Hrvatski je jezik za koji se mi borila!

Knjigočuvodište

“Ustanovio sam da dobar dio onog što je starijima poznato – mlađima ne znači puno….i nije lako tragati za riječima bez obzira na internet. To je bila glavna intencija”, rekao je Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske.

Ali – na njegovo su se djelo mnogi obrušili – nazvali ga i zlonamjernim knjigočuvodištem. Pitanje je je li doista potrebno isticati da besprizoran ili beznačajan nisu hrvatske riječi ili insistirati da nije lešina nego truplo, lešinar nego strvinar i – još čudnije ne crkotina nego crkletina.

“Izazvao je brojne polemike ali svaka reklama je dobra reklama”, prokomentirala je Romana Horvat, glavna urednica rječnika.

“Već smo rasprodali prvo izdanje, otisnuli smo drugo – interes je uvijek u takvim situacijama velik”, otkrio je Damjanović za RTL.

 

Povratak na Net.hr