Dokaz nemjerljivosti ljudske kreacije i snage volje

Jedanaesti Zgraf, međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, otvoren je 15. ožujka glavnom izložbom u Domu HDLU-a, a trajat će do 5. travnja.

16.3.2012.
12:27
VOYO logo

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu, u organizaciji ULUPUH-a, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Izložbe su tijekom godina okupljale dizajnere, teoretičare i kritičare s namjerom da se propitaju temeljni problemi i položaj dizajna u suvremenom društvu.

"Ovaj Zgraf svojevrsni je dokaz nemjerljivosti ljudske kreacije i snage volje. Oskudna sredstva i sve manja sponzorstva ne samo da nisu umanjila opseg izložbe, nego su ga obogatile vrlo inventivnim manifestacijama poput EduZgrafa, kao i ostalim bogatim popratnim događanjima, od kojih svakako treba istaknuti izložbu Niklausa Troxlera", kazala je predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal prilikom najave ovogodišnjeg početka Zgrafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost teoretičar jedanaestog Zgrafa Dejan Kršić odmah je napomenuo da će ovu priliku iskoristiti da se osvrne na društvenu i političku dimenziju Zgrafa.

"Ne bih govorio o estetici, stilovima, lijepom i dobrom oblikovanju, nego o društvenim uvjetima i ulozi tog dobrog dizajna. Dizajn se kontinuirano mijenja – potrebno je preispitivati ne samo Zgraf, tema je svojevrsni poziv na akciju. Osobnu, ali i kolektivnu, ULUPUH-a i HDD-a kao strukovnih udruženja, ali i društva u cjelini", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednici 11. Zgrafa

Na svečanom otvorenju 11. Zgrafa u četvrtak, 15. ožujka, međunarodni ocjenjivački sud, u sastavu Niklaus Troxler, Rick Poynor, Barbara deWilde i Boris Ljubičić, odlučio je o pobjednicima 11. Zgrafa.

Pobjednici Zgraf grand prixa su Klaus Fromherz, Martin Gleel / Peng Peng, Werkbeiträge (Radne potpore), suautor: Gelinda Paganini, Švicarska, 03./2011., (kategorija: Tiskana sredstva promocije-komunikacije)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, nagrada namijenjena radu ili skupini radova, može se dodijeliti pojedinačnim autorima, skupini autora ili organizaciji u svrhu prepoznavanja iznimnog postignuća. Zgraf, kao manifestacija pod pokroviteljstvom ICOGRADA, ima pravo uru��iti ovu nagradu u sklopu pokroviteljstva ICOGRADA. Dobitnik je – Yuri Gulitov Beach (Plaža), Rusija, 09./2008., (Kategorija: Tiskana sredstva promocije-komunikacije)

Dobitnik Zgraf 1 je Radovan Jenko, Le petit festival du théâtre, Dubrovnik, Slovenija, 03./2010., (Kategorija: Tiskana sredstva promocije-komunikacije)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgraf u riječima

U petak, 16. ožujka, Zgraf donosi dva predavanja članova međunarodnog ocjenjivačkog suda, koja će se održati u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

U 17 sati Boris Ljubičić održat će predavanje Dizajn koji trebamo. U najavi predavanja Ljubičić ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dizajn se u hrvatskom jeziku naziva i kulturom oblikovanja. Mnogi dizajneri mijenjaju redoslijed riječi i oblikuju kulturu. Dizajn je sam po sebi kultura pa mi se to čini manje potrebnim, a ponekad i nepotrebnim. Potrebno je upravo kultivirati nekulturu, koja je najčešće svima samorazumljiva, a za koju nitko ni ne očekuje da bude predmetom dizajna. Dizajner je odgovoran za prostor i vrijeme, a u slučaju Hrvatske potrebno je dizajnirati gotovo sve, od osnovnog vizualnog identiteta države i njenih institucija, do svakog proizvoda u gospodarskim ili poduzetničkim projektima. Među njih spadaju i neprofitabilni projekti čija je komunikacija velika i javno potrebna, a nitko je ne pokreće. Također, to su i masovni mediji, koji svojim dizajnom oplemenjuju ili nagrđuju okolinu. Kad radimo dizajn koji nije posebno naručen niti plaćen, a koji nam je potreban, povećavamo ukupnu masu dizajniranih sadržaja i popravljamo stanje svijesti, kao i udio kulture u Hrvatskoj, pa i Europi, koje smo odavna dijelom."

U 18 sati Rick Poynor održat će predavanje na temu Začudno: nadrealizam i grafički dizajn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadrealizam, kao pokret 1920-ih i 1930-ih godina, bio je usmjeren pretežno na književnost, slikarstvo, fotografiju i film. Međutim, kako se utjecaj pokreta širio, nadrealističke ideje i slike snažno su utjecale na primijenjene stvaratelje slika, a posljedice nadrealizma već su do 1960-ih bile vidljive u grafičkim komunikacijama. Ovo predavanje istaknut će prisutnost često previđene alternativne grafičke tradicije koja traje i danas. Pokazat će da i grafički dizajn ponekad može biti mjesto susreta s čudnovatim, fantastičnim i začudnim, na kojemu je moguće doživjeti potresnu ljepotu, čarolije i čuda koja nadrealisti nazivaju 'veličanstvenim'."

Osim predavanja, u 20 sati, također u MSU, u dvorani Gorgona, bit će svečano otvorena izložba Niklausa Troxlera, koji je dizajniranjem plakata za jazz-koncerte, koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau, stekao prepoznatljivi stil, ali i svjetsku slavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo