Uhitila ga policija i otada mu se gubi svaki trag!

Kontroverzni umjetnik i oštar kritičar kineske vlasti Ai Weiwei ponovo se zbog svojih nepodobnih stavova našao na udaru državne politike.

4.4.2011.
17:38
VOYO logo

Ai Weiwei već je zbog svojih stavova i umjetničkih performansa nekoliko puta bio u sukobu s kineskim vlastima i policijom, no svaki se put uspio nekako izvući.

Incident njegova zatvaranja i nestanka s lica zemlje zaintrigirao je cijeli svijet. Weiwei je iz nepoznatih razloga uhićen 3. travnja u zračnoj luci Beijing kada je pokušavao uhvatiti let za Hong Kong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Europske unije u Kini je izrazio zabrinutost za Weiweia te se na taj način pridružio kritikama nekoliko velikih zemalja i udruženja zaštite ljudskih prava. Amnesty International i druge organizacije pozvale su na njegovo oslobođenje.

Njegovoj asistentici rečeno je da Ai ima ''drugog posla'' te da se nije u mogućnosti ukrcati na avion. Policija je pretražila i njegov studio u Pekingu te zaplijenila računala, djela i razne dokumenate. Kao jedan od razloga njegovog uhićenja spominje se navodno nelegalno poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su tamošnje vlasti pritvorile i njegovu suprugu Lu Qing, suradnike i najboljeg prijatelja, većina ih je nakon saslušanja puštena kući. No ne i sam umjetnik i njegov bliski prijatelj, koji kao da su nestali s lica zemlje.

Postojeći razvoj situacije zainteresirao je cijeli svijet koji pokušava saznati što se točno dogodilo tog dana. Kineska policija ograđuje se od svega i tvrdi kako je umjetnika, nakon ispitivanja, također pustila kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu prošle godine Ai Weiwei je u galeriji Tate Modern u Londonu izložio golemi tapison s više od 100 milijuna suncokretovih sjemenki napravljenih od porculana. Umjetnikova namjera je upozoriti na fenomen "Made in China" te o svim geopolitičkim i ekonomskim posljedicama koje on uzrokuje.

Prethodni članci:

arti-201010150548006 arti-201010120537006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo