Preminuo Davor Borčić

Glumac Zagrebačkog kazališta mladih Davor Borčić preminuo je u Zagrebu 10. svibnja, u 71. godini života.

11.5.2010.
17:19
VOYO logo

Davor Borčić (1940 – 2010) proveo je pola stoljeća na pozornici mnogobrojnih kazališta ostvarivši stotine uloge.

Od 1952. godine pa do danas odigrao je 129 premijernih naslova gostujući u 16 različitih ansambala, no uvijek je bio vjeran Zagrebačkom kazalištu mladih čijim je članom bio punih 40 godina, odigravši više od 80 predstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Borčić prvi susret s publikom imao je 1952. godine u Splitu, dok je druženje s zagrebačkom publikom započelo ispitnom predstavom Henrika IbsenaHedda Gabler.

Prvi profesionalni nastup ostvario je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta 1964. godine, u predstavi Milana Grgića Hranjenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, najveći utjecaj na njegovo obrazovanje i daljnji rad ostavio je profesor i mentor dr. Branko Gavella od kojeg je naučio prva znanja o kazalištu.

Ulazak u ansambl Zagrebačkog kazališta mladih (1966.) omogućio mu je da dokaže različitost svog stvaralaštva a svojim je djelovanjem pridonosio usponima Zagrebačkog kazališta mladih. U hrvatskom kazalištu je Davor Borčić tijekom desetljeća pokazao da s lakoćom svladava najrazličitije dramske naslove, od klasičnih djela kao što su ona Shakespearea, Držića i Krleže, do suvremenih dramskih rukopisa Ionesca, Mullera, Bakmaza, Kušana i Bakarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebačkom kazalištu mladih ostvario je značajne uloge u predstavama kao što su Kapetan John Piplfox B. Drozdowskog, u režiji Božidara Violića, Tom Sawyer prema romanu Marka Twaina, a u režiji Tomislava Durbešića, Nemčićev Kvas bez kruha u režiji Božidara Violića, Ionescov Neplaćeni ubojica u režiji Joška Juvančića, Shakespeareovog Hamleta u režiji Petra Večeka, Kušanovi «Naivci» u režiji Mire Međimorca, Krležine Adam i Eva u režiji Zdenka Blaževića i Zastave u režiji Georgija Para, te je nastupao i na Dubrovačkim ljetnim igrama, te u televizijskim serijama i filmovima.

Davoru Borčiću kazalište će uvijek ostati dužnikom, jer mu je nudio znatno više nego je kazalište ikad bilo spremno iskušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija preminulom Davoru Borčiću održat će se 12. svibnja u 15 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo