Čuli ste za izložbu Bodies Revealed? Od 2004. seli se po najvećim svjetskim muzejima, vidjelo ju je više od 15 milijuna ljudi, među kojima i milijun djece školskog uzrasta. Dio velikog postava, 12 cijelih tijela i 200-tinjak organa, stiglo je i u Zagreb.

cate-201004070543004Već šest godina izložba privlači pažnju, no i poneke kritike i sumnje o načinu na koji su skupljena trupla. No, glavni medicinski urednik izložbe dr. Roy Glover na pitanje o tome da su neka tijela zapravo pripadala političkim zatvorenicima odmahuje glavom tvrdeći da bi da postoje ikakve osnovane sumnje o njihovom porijeklu, on kao znanstvenik odbio predstavljati izložbu tvrtke Premier Exhibitions. Spekulacije su, po njegovom mišljenju, neosnovane i zlonamjerne jer postoji dokumentacija koja ukazuje na porijeklo tijela. A eksponati na izložbi pribavljeni su zahvaljujući Laboratoriju za plastinaciju Medicinskog fakulteta u Kini.

Što se tiče prigovora da izložena tijela mogu šokirati i nisu podobna za djecu, osobno smo se uvjerili da izloženi organi daleko više zadivljuju i tjeraju na dublje razmišljanje o zdravlju, prirodi, životu ili stvaranju. Posebno je dojmljiv dio s polimerima prepariranim krvotokom, koji, slažemo se s usporedbom ravnateljice Klovićevih dvora Vesne Kusin, nalikuje najfinijoj čipki. Mnoge je iznenadila i stvarna veličina bubrega i želuca, kao i presjek ljudskog tijela.

"Glavni cilj izložbe je obrazovanje. Tijelo je naš najdragocjeniji posjed, no toliko ga malo poznajemo. Neznanje je rašireno. Svaki pojedini izložak pojedinačna je doza obrazovanja koja bi to trebala promijeniti. Posjetitelji izložbe naučit će, prvo, da je tijelo čudesne kompleksne građe, daleko više od bilo koje elektronske naprave. Zatim način na koje je sastavljeno, kako funkcionira i kako se bori protiv bolesti. Izložena pluća pušača pokazat će zorno zašto je pušenje loše, a neki drugi organi zašto je bitna dobra prehrana i kretanje", rekao je dr. Glover.

"Nitko od posjetitelja neće biti razočaran, a shvate li poruku njihova će im tijela biti zahvalna. Nadam se da će Hrvatsku napustiti kao zdraviju i produktivniju zemlju", zaključio je.

Dr. Glover je istaknuo i svoju želju da izložba potakne doniranje organa u medicinske svrhe. I on sam je odlučio, i o tome informirao svoju obitelj, da će nakon svoje smrti donirati vlastite organe.

Svečano otvaranje izložbe bit će u četvrtak 8. travnja, a javnost je može pogledati od 9. travnja do 11. srpnja 2010. Izložba posjetitelje vodi kroz 12 izložbenih dvorana u kojima se sukcesivno daje uvid u skeletni, mišićni, reproduktivni, respiratorni, cirkulacijski i ostale sustave ljudskoga tijela. Organizatori se nadaju da će privući i pažnju publike iz susjednih zemalja.