Otpacima nafte do vlasništva nad koncernom BP-a

Njemački konceptualac Ruppe Koselleck jedan je od rijetkih kojeg curenje nafte u more zaista i raduje. U čemu je stvar, pitate se?

23.7.2010.
11:47
VOYO logo

Ruppe Koselleck iz Münstera često obilazi plaže i gotovo uvijek ponalazi ono što traži: ostatke nafte koje koristi kao sirovinu za svoju umjetnost.

Što će od njih postati, ovisi i o tome koliko se nafta osušila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je grčka nafta s Peloponeza, ona je još uvijek veoma ljepljiva, gotovo kao bitumen. To se može koristiti direktno, skoro kao pastel. S umjetničke strane je ta grčka nafta za mene najpraktičnija", objasnio je umjetnik, prenosi Deutsche Welle.

Ideju za svoj cjeloviti umjetnički koncept - od skupljanja ostataka nafte, stvaranja djela, do njihove prodaje i, za dobiveni novac, kupovine dionica koncerna BP - dobio je slučajno, za vrijeme odmora u Nizozemskoj kada je njegova kćerkica ugazila u masnu mrlju. Druga je slučajnost bila što je na povratku stao na jednoj benzinskoj postaji koncerna BP, koja je bila posve zelena, jer je i BP jedan pseudo-ekološki koncern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog trenutka Ruppe je počeo skupljati naftu i stvarati umjetnost od nje od koje će zaraditi, nakon čega će otići na burzu i kupiti dionice kako bi preuzeo čitav koncern - s otpacima koje je on prouzročio.

Ruppe Koselleck pronađenom naftom slika mračne oblake na reklamnim plakatima koncerna BP ili smrdljivom masom stvara instalacije u staklenim posudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je izračunao i koliko će trajati taj njegov projekt preuzimanja: "280, 290 godina - osim ako vrijednost mojih djela naglo ne poraste ili - kao što je sad slučaj, vrijednost dionica BP uvelike ne padne. To naravno znači da će mi sada biti puno lakše kupiti preostalih devet milijardi dionica koncerna BP", prenosi Deutsche Welle.

S obzirom na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu porastao je i interes za turobna umjetnička djela Kosellecka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo