TUŽNA VIJEST / Odlazak velikana: Preminuo je Boris Bućan, bio je jedan od najvećih hrvatskih slikara, izlagao je u MoMA-i

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Bućan je prvi hrvatski umjetnik koji se našao u stalnom postavu njujorške MoMA-e

24.5.2023.
15:57
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od najvećih hrvatskih slikara Boris Bućan preminuo je u 77. godini života, a pokopan je u obiteljskom krugu. Vijest da je preminuo Bućan, objavio je Nacionalni muzej moderne umjetnosti na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska likovna scena izgubila je jednog od najznačajnijih suvremenih umjetnika. U 77. godini napustio nas je akademik Boris Bućan, likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner rođen 1947. u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je u Ljubljani, a studij slikarstva nastavio je u Zagrebu. Svojim radovima u javnosti se pojavljuje krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća (pločnik obojen u plavo u Varšavskoj ulici u Zagrebu te zmijolikom prostornom slikom koju je radio s Josipom Stošićem za Galeriju Centar u Gundulićevoj ulici). Iza njega je osamdesetak samostalnih izložbi i više od 160 zajedničkih nastupa, među kojima su i bijenala u Veneciji i Sao Paulu, Trijenale u Milanu, kao i World Goes Pop 2015. u Tate Modern u Londonu. Dao je osebujan pristup oblikovanju plakata, po kojima je i najpoznatiji, njegov plakat za balet Žar ptica uvršten je 1998. u postav izložbe The Power of Posters u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, a krasi i naslovnicu kataloga za tu izložbu...", napisali su pa nastavili:

Image
U 86. GODINI PREMINUO MILUTIN DEDIĆ: /

Arsenov stariji brat izgubio bitku s koronavirusom

Njegovi radovi se nalaze u fundusima velikih svjetskih muzeja

"U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 2020., u sklopu multimedijalne i interdisciplinarne izložbe Ikonografija grada II. (1950. – 2000+) VIZIJE GRADA u autorskoj koncepciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika NMMU i i stručnih suradnika – Frane Dulibića, Saše Pavkovića, Vanje Babića, Milivoja Zenića i Feđe Gavrilovića između ostalih Bućanovih djela bila je izložena i slika “Gospođo, slikate” iz 2014. godine. Za koju je tada izjavio: "Sjedim na Britanskom trgu, a pored mene prolazi žena u šarenim hlačama, s prebačenim crvenim puloverom preko ramena i nosi po jednu vrećicu u svakoj ruci. Te su me hlače podsjetile na hlače slikarice pa sam se zapitao: Gospođo, slikate?…”A 2021. njegova Crvena traka bila je prezentirana i u postavu izložbe Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti Neve Lukić i Vanje Babića, u koordinaciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika NMMU", stoji objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bućanovi radovi nalaze se u fundusima velikih svjetskih muzeja kao što su MoMA i Cooper-Hewitt u New Yorku, Staatliches fur Augewandte Kunst U Munchenu, State Library of Victoria u Melborneu te Deutsches Plakat Museum u Essenu. U fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu nalaze se četiri umjetnikova djela "Crvena traka" iz 1971., "Ratna mornarica" i "Pas" iz 1988. te rad na papiru iz serije "U vlaku", Kupe 20 " iz 1992. Hrvatsko dizajnersko društvo dodijelilo mu je 2006. nagradu za životno djelo", zaključili su.

Bio je hvaljen, a teoretičarka Vera Horvat Pintarić je za njega rekla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boris Bućan valjda je naš jedini suvremeni slikar europskog ranga. Jako je važno promatrati i s kojom lakoćom stvara", piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo