ODLAZAK LEGENDE HRVATSKE LIKOVNE UMJETNOSTI: / U 91. godini preminuo jedan od naših najvećih ilustratora Ivan Antolčić

Image

Široj javnosti možda najpoznatiji po slikovnicama, Antolčić je u više od šest desetljeća stvaranja izradio i niz grafika, portreta, reljefa...

29.1.2019.
15:38
VOYO logo

Istaknuti hrvatski kipar, dizajner, grafičar, scenograf i slikar, jedan od najvećih hrvatskih ilustratora Ivan Antolčić preminuo je u ponedjeljak 28. siječnja u Zagrebu u 91. godini, priopćio je ULUPUH čiji je Antolčić bio član

Ivan Antolčić rođen je u Komarevu kod Siska 15. svibnja 1928. Nakon što je 1953. godine završio Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, iduće je dvije godine radio u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu prvo kao slikar maske, te potom do umirovljenja 1991., kao scenski kipar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od najplodnijih i najnagrađivanijih hrvatskih ilustratora, napose dječjih knjiga. Čak pet puta je za ilustracije dobio nagradu Grigor Vitez (1975., 1980., 1987., 1989. i 1992. godine), te tri puta nagradu Ivana Brlić-Mažuranić. Dobitnik je Zlatnog pera Beograda (1976.) te niza drugih nagrada. Dobio je i međunarodne nagrade u Moskvi (1975.) te Bombaju (1981.).

Najveći hrvatski animalist

Bio je redoviti suradnik dječjeg lista Radost, povremeno i drugih izdanja Školske knjige, a ilustrirao je i za brojne nakladnike dječju prozu i poeziju kao i one za odrasle. Radio je i reljefe, medalje i plakete, slobodnih oblika i simboličkih sadržaja. U grafici prikazuje drveno graditeljstvo Posavine, etnografske predmete i figuralne prizore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od najvećih hrvatskih animalista. Objavio je nekoliko grafičkih mapa. Sedamdesetih godina intenzivno se bavio grafičkim dizajnom kazališnih plakata, koji se nalaze u zbirci Instituta za teatrologiju HAZU. U novije doba slikao je štafelajne slike često s motivima ptica. Napravio je nekoliko originalnih scenografija za kazalište Komediju u Zagrebu i za Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Od slikovnica do reljefa

Godine 2008. naslikao je svečani zastor za Kazalište lutaka u Zagrebu. Iste godine kiparski je portretirao nobelovca Vladimira Preloga za Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, a isti je portret izliven u bronci i postavljen na Fakultetu u Pragu. Naslikao je oltarnu sliku sv. Katarine za crkvu u Komarevu. Bio je član ULUPUH- a i HDLU-a od 1961. godine. Godine 2010. ULUPUH mu je dodijelio Nagradu za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najvećih hrvatskih ilustratora Ivan (Ivica) Antolčić napustio nas je ostavivši u nasljeđe bogat stvaralački opus i senzibilitet kojim je razvijao maštu brojnim generacijama kroz virtuozno spletene i duhovite ilustracije objavljene u slikovnicama i knjigama za djecu, mlade, ali i odrasle, te grafike, slike i plakate", ističe povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak u kratkom osvrtu na Antolčićev opus.

"Do posljednjeg trenutka slikao je i crtao vinjete i ilustracije, te se je uz veliki osmjeh svog velikodušnog srca radovao svakom liku koji je stvorio, kao što je s osobitim poštovanjem isticao sve 'vertikale duha', kako je govorio za uvažene kolege i sugrađane vezane uz kulturu i umjetnost. Tako je i sam postao vertikala duha i ljubavi koja će osvjetljavati puteve drugima", dodaje Hlevnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio njegovog opusa koji se nalazio u atelijeru kod Straže, bit će poklonjen Školi u rodnom Komarevu, zavičaju trajne inspiracije, i u Muzeju Siska, grada koji je 2009. Ivici Antolčiću dodijelio Nagradu za životno djelo.

"Mnogobrojne izložbe: samostalne, skupne, humanitarne, prodajne, učešća na likovnim kolonijama svrstavaju Ivana Antolčić među najangažiranije autore u nas. Svestrani umjetnik, baš kao što je sa svojih šest desetljeća neumornoga djelovanja iznimno zadužio hrvatsku kulturu, tako je svojom zaraznom vedrinom i životnom radošću oplemenio živote svih onih koji su ga svakodnevno susretali", zaključuje Hlevnjak. Vrijeme posljednjeg ispraćaja Ivana Antolčića bit će objavljeno naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo