Nacionalnim penzijama odzvonilo?

Ministarstvo kulture raspravlja o ukidanju nacionalnih penzija

16.6.2013.
11:41
VOYO logo

Posle nekoliko godina opravdanog negodovanja javnosti, Ministarstvo kulture će uskoro raspravljati o ukidanju doživotnih nacionalnih penzija, piše Politika u današnjem štampanom izdanju.

Razdor i revolt koji je svake godine izazivalo javno nadmetanje umetnika i kulturnih radnika u borbi za nacionalno priznanje u vidu doživotne apanaže u iznosu od 500 evra mesečno (neto iznos u dinarskoj protivvrednosti) na već postojeću penziju, dobiće po svoj prilici drugačiji epilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako Politika saznaje iz Ministarstva kulture Republike Srbije, već se uveliko radi na zakonu kojim će biti regulisano dodeljivanje nacionalnih priznanja. Njime bi trebalo da se ukinu doživotne nacionalne penzije i uvede jednokratno dodeljivanje nacionalnog priznanja, uz diplomu i odgovarajući novčani iznos.

Tako će prestati da postoji ova bizarna specijalnost države Srbije i njenog Ministarstva kulture da obilato nagrađuju sa više od tri miliona evra godišnje, sada već 450 umetnka i "kulturnjaka", po raznima osnovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalne penzije, ustanovljene 2007. godine, zaista su bile više nego prst u oko i svim ostalim našim svetskim zaslužnim naučnicima, lekarima i pripadnicima drugih profesija. Mnogo je onih, časnih, zaslužnih koji su odbijali da se nađu u tom, zašto ne reći, komprotovanom "društvu", piše Politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo