Na dodjeli nagrade Jutarnjeg lista letjeli stolci

Na dodjeli nagrade Jutarnjeg lista za prozu i publicistiku, koja se ove godine za prozu održala jubilarni, 10. put, došlo je do pravog incidenta.

28.4.2010.
22:42
VOYO logo

Nakon što je u srijedu u Klovićevim dvorima u Zagrebu djelo Miljenka JergovićaVolga, Volga proglašeno najboljim proznim djelom za 2010. godinu, na dodjeli su se tome usprotivili književnici Željko Špoljar i Rade Jarak.

Špoljar je tijekom cijele dodjele vidno pripit prigovarao i komentirao informaciju koja se, tjednima prije dodjele nagrade, pojavila u kuloarima – da će Jergović ove godine osvojiti nagradu. Kada se to i dogodilo, odluku prosudbene komisije nije podržao ni Rade Jarak. No on je, osim usmeno, svoje neslaganje izrazio i fizički – podigavši i bacivši stolac, nakon čega su intervenirali i zaštitari, koji su i njega i Šopljara udaljili iz Klovićevih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poprilično je to "uzdrmalo" cijelu svečanu večer, dakako, te je i sam pobjednik Miljenko Jergović održao poprilično kratak i "kiseo" govor.

Za nagradu od 50.000 kuna za prozno djelo, uz Jergovića, natjecali su se i Selvedin Avdić sa Sedam strahova, Ratko Cvetnić s Polusnom, Daša Drndić s djelom April u Berlinu te Damir Karakaš s knjigom Sjajno mjesto za nesreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednik u kategoriji publicistike bio je Mirko Kovač s knjigom Elita gora od rulje. Iza sebe je ostavio Aleksandra Flakera s knjigom Autotopografija I. 1924.-1946., Veru Horvat Pintarić s knjigom Tradicija i moderna, Ivana Lovrenovića sa Sedam dana po Bosni te Viktora Žmegača s Majstorima europske glazbe. Oko tog izbora nije bilo nikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo