Na buvljaku kupio zlatno jaje i postao milijunaš

20.3.2014.
8:27
VOYO logo

Trgovac je prvo sam pokušao prodati jaje zainteresiranim kupcima, ali kad su oni ocijenili da traži previše novca, jaje je dao na procjenu. Procijenjitelji su pak utvrdili da je riječ o Fabergeovom jajetu, vrijednom 33 miliijuna dolara!

Štoviše, trgovac je postao vlasnik trećeg od 65 uskršnjih jaja koja je Carl Faberge dizajnirao za rusku kraljevsku obitelj. U unutrašnjosti jajeta je skupocijeni sat koji je car Aleksandar III poklonio svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1887. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije revolucije u Rusiji, Fabergeova carska jaja zaplijenili su boljševici i većina ih je prodana na Zapadu. Osam jaja nedostaje, a od njih su, vjeruje se, revoluciju preživjela samo tri, uključujući ovo sa američkog buvljaka. Posljednji put je ovo jaje prikazano na izložbi u Sankt Peterburgu u ožujku 1902. godine.

Zanimljivo je da je tek 2011. godine otkriveno da je ovo carsko jaje preživjelo revoluciju i da je prodano na aukciji u New Yorku 1964. godine. Nakon toga je našlo put do američkog Srednjeg zapada, kada ga je kupio trgovac starim željezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaje je sada od trgovca otkupio privatni kolekcionar, a bit će izloženo u Londonu od 14. do 17. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo