Ko je zaslužio priznanje Građanin Kejn?

Lista filmskih pobednika u neobičnim kategorijama

4.5.2013.
13:22
VOYO logo

Početkom maja daleke 1941. godine "Građanin Kejn" je ušetao u bioskopske dvorane. Nedugo nakon premijere održane 1. maja u njujorškoj dvorani "RKO Palace Theater" ostvarenje Orsona Velsa ušlo je i u filmsku istoriju.

Ovih dana obeležava se sedamdeset druga godišnjica od prvog bioskopskog prikazivanja tog klasika. U tu čast, američki magazin Time uz pomoć kolega, filmskih kritičara iz brojnih svetskih medija, napravio je, pomalo šaljivu, listu najboljih filmova u neobičnim kategorijama, koji bi s ponosom mogli da nose ordenje "Građanin Kejn", prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobični pobednici

"Shakes the Clown", crna komedija o ogorčenom klovnu koji "uveseljava" rođendanske žurke, trijumfovala je u kategoriji najboljih filmova o alkoholisanih klovnovima. Kada je reč o filmovima sa prasićima koji govore, apsolutni šampion je film "Babe", dok je "Magic Mike" pobednik u kategoriji filmova sa muškim striptizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"The Hangover" je na prvom mestu u kategoriji filmova u momačkoj večeri, "Over the Top" je izabran kao najbolji predstavnik filmova ispunjenih muškim rvanjem, a "Revenge of the Ninja" je, sasvim očekivanom, zabeležio trijumf u filmovima o nindža ratnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji rok mjuzikl je "Slade in Flame", najbolji zombi-film je "Night of the Living Dead", a kada su u pitanju kung fu veštine, vredi pogledati ostvarenje "Dolemite".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi titula "Građanin Kejn" bila svakako laskavo priznanje, njome bi se mogli okititi i pojedini, ne tako kvalitetni filmovi.

Najgori među "Kejnovima"

Primera radi, "The Room" je izabran kao tipičan predstavnik loših filmova, dok je "Movie 43" jednostavno izabran kao predstavnik apsolutni šampion u kategoriji svega lošeg u sedmoj umetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanin Kejn" je godinama zauzimao prvo mesto na listi najboljih američkih filmova, koju sastavlja Američki filmski institut. Tek poslednjih godina pojavile su se slične liste koje prednost daju"Vrtoglavici" Alfreda Hičkoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo