Novi TV program - bez riječi, bez komentara, bez glazbe

Sve što vam je potrebno su kompjuter i internet, i umjetnička djela mogu doći direktno u vašu kuću.

9.9.2013.
12:14
VOYO logo

"Tamo često nemamo dovoljno vremena pogledati radove u miru, pogotovo video filmove koji često predugo traju. U muzejima su i gužve, nema dovoljno stolica, drugi nam smetaju i sklanjaju pogled. Kod kuće je sve to puno bolje", kaže Elisabeth Markevitch, osnivačica berlinskog televizijskog programa Ikono TV-a.

Ured joj se nalazi u Berlinu, a u prostorijama pored sjede suradnici - kompjuterski programeri, financijski stručnjaci, povjesničari umjetnosti - od kojih nitko nije stariji od 35 godina. Po njihovom mišljenju, u redovima u zračnim lukama, tijekom vožnje u gradskom prometu kao i kod kuće, puno je ljepše gledati umjetnička djela, nego satima zuriti u vijesti ili agresivne reklamne spotove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MTV za umjetnost

Zapravo je potpuno svejedno raspolaže li netko malim ili većim znanjem s područja povijesti umjetnosti ili suvremene umjetnosti, video spotovi na Ikono TV djeluju kao sasvim privatni, igrani filmovi.

"Pogledajte Nefertiti. Kamera prati njezino lice odozdo prema gore, od vrata do lica. Film prikazuje ovu skulpturu kakvu je do sada niste mogli vidjeti. Ona ovako djeluje još ljudskije, stječe se dojam kao da je doista živa", kaže Markevitch. Cilj tog programa je postati jednom vrstom MTV-a za umjetnost. No, za razliku od glazbenog programa, tu se sve odvija mnogo sporije. Na internetskoj stranici Ikono TV može se naći i popis umjetničkih djela koja se emitiraju, zajedno sa svim popratnim informacijama i adresama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ikono TV se financira privatnim donacijama, prilozima koje dobivaju od muzeja i drugih velikih institucija za kulturu, ali i dobiti od reklama. I one postoje na toj stranici, ali su sasvim nijeme i vrlo decentne. Muzeji na tom mjestu mogu reklamirati svoje predstojeće izložbe, a ako netko želi, može za 1,99 eura s Ikono TV-a skinuti i određeni video clip. Svoje emitiranje taj je program započeo u petak, 6. rujna, piše Deutsche Welle.

Program za arapski dio svijeta

Do sada se Ikono TV mogao vidjeti samo preko satelita: u trideset europskih zemalja taj se program već mogao pratiti, no mogli su ga i preko Arabsat-a vidjeti i gledatelji u nekim arapskim zemljama. Po tom pitanju se sada ništa neće promijeniti. Preko interneta, Ikono TV ostaje pristupačan Egiptu, kao i Saudijskoj Arabiji. Pri tome treba svakako naglasiti kako je riječ o posebnom izdanju tog programa za arapske zemlje. "Ovdje se ne prikazuje kršćanska umjetnost, a nema niti golih tijela. Rečeno mi je da bi to moglo donijeti probleme", objasnila je Elisabeth Markevitch i dodala kako oni stoga u svom timu imaju i posebnog stručnjaka za Bliski Istok i islamske znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo