Hrvatska, zemlja kulturocida

Nastavlja se izgon kulture iz hrvatskih tiskovina. Najnovije u tom kulturocidnom nizu jest ukidanje kulturnog podlistka "Arterije" u dnevnom listu Slobodna Dalmacija u vlasništvu EPH.

19.10.2012.
15:54
VOYO logo

Povodom toga udruga "Knjižni blok" objavila je priopćenje u kojem ističe kako ukidanje podlistka nije, nažalost, dočekala s prevelikim iznenađenjem.

"Smatramo da je ovo još jedan od niza primjera zatiranja prostora kulture u hrvatskom dnevnom tisku, te da je krajnji čas da hrvatska kulturna javnost, nadležne institucije ali i pojedinci - umjesto znamenite hrvatske šutnje - svi zajedno, jasno i glasno, zatražimo bezuvjetno dokidanje prakse kulturocida u hrvatskom medijskom prostoru", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako podsjećaju iz udruge, tiskani mediji, bez obzira u čijem se vlasništvu nalazili, sve ove godine uživaju i beneficiju smanjene stope PDV-a, a koja im je odobrena zbog njihove obveze ispunjavanja javnog, a ne samo komercijalnog interesa. A u javni interes kažu, spada i potreba za informacijama i sadržajima iz kulture.

"Očekujemo da svoju šutnju o brojnim primjerima negativne prakse poput ovog najnovijeg i ukidanja Arterije u prvom redu prekinu one institucije koje bi trebale biti neposredno zainteresirane da se takve i slične pojave ne događaju, a u knjižnom sektoru to su u prvom redu Društvo hrvatskih pisaca, Društvo hrvatskih književnika, HAZU, Matica hrvatska, a posebno sveučilišta - akademska zajednica, jer šutnjom samo dajemo legitimitet praksi koja nas je i dovela u ove prostore krize iz koje ne uspijevamo pronaći izlaz", zaključuje Knjižni blok u svome priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo