Festival mediteranskog filma od 24. do 30. svibnja

Festival mediteranskog filma Split održat će se od 24. do 30. svibnja, a u konkurenciji će biti prikazano 10 dugometražnih filmova iz mediteranske regije.

12.5.2010.
16:51
VOYO logo

U sklopu popratnog programa Festivala mediteranskog filma bit će organizirano više radionica i predavanja.

"Broj filmova na ovogodišnjem Festivalu, zbog recesije, nešto je manji no prošle godine, ali nije i kvalitetno slabiji", rekao je ravnatelj Festivala Alen Munitić. Prošle godine je, naime, u konkurenciji u dugometražnom programu prikazano 14 filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Munitić je posebice istaknuo film "Soul Kitchen" redatelja Fatiha Akina koji je nagrađen posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Veneciji. "Redatelj Akin je kroz lik mladića, vlasnika jednog hamburškog restorana, ispričao dinamičnu priču o prijateljstvu i ljubavi, kazao je Munitić.

Istaknuo je također i španjolski film "Ćelija 211" (Celda 211) koji je dobio osam nagrada Goya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučao je i film "Gainsbourg" Joanna Sfara rekavši kako je riječ o "poetičnoj i zavodljivoj biografskoj priči o liku i djelu Sergea Gainsbourga, jednog od najvećih šansonjera svih vremena".

U konkurenciji Festivala bit će prikazan i dugometražni dokumentarni film "Zajedno" hrvatskog redatelja Nenada Puhovskog koji kroz pet različitih priča govori o ljudima koji preispituju svoje emocionalne odnose - kako one postojeće, tako i one buduće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkurenciji će biti prikazani i filmovi: "Wahed - sefr" egipatskog redatelja Kamla Abu Zekrya, "Ajami" izraelskih redatelja Scandara Coptija i Yarona Shanija, "Žaljenje" francuskog redatelja Cedrica Kahna, "Očnjak" grčkog redatelja Giorgosa Lanthimosa, "I ja, također" španjolskih autora Antonia Navarra i Alvara Pastora, i "Louise -Michel" francuskog redatelja Gustava de Kerverna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo