Bukovac kao hrvatski kozmopolit

Klovićevi dvori predstavljaju opsežnu izložbu pod nazivom Vlaho Bukovac - hrvatski kozmopolit na kojoj će biti izloženo 98 djela ovog velikana hrvatske umjetnosti.

29.1.2010.
10:32
VOYO logo

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Igor Zidić, jedan od najboljih poznavatelja Bukovčeva opusa, a bit će izloženo 98 djela.

Ova izložba je u rujnu prošle godine otvorena u Gemeentemuseumu u Den Haagu gdje ju je vidjelo gotovo 50 tisuća, podsjetila je ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin je naglasila kako je Bukovčevo gostovanje u Den Haagu bilo uzvratna izložba na izložbu "Van Gogh, Mondrian i Haška slikarska škola" koja je 2006. bila otvorena u Klovićevim dvorima i također postigla izniman uspjeh u našoj javnosti.

Po njezinim riječima od svega što su vidjeli predstavnici Gemeentemuseuma najviše su im se svidjela Bukovčeva djela pa su upravo za izložbu u svom muzeju odabrali toga iznimnog slikara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o izložbi, Zidić je istaknuo da je Bukovčeva izložba u Haagu bila svojevrstan pokušaj pozicioniranja opusa toga slikara u međunarodni kontekst.

Naglasio je kako je Bukovac slikar golemog opusa koji je slikao od rane mladosti do starosti, ostavivši veliki opus unatoč brojnim selidbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Bukovac u Hrvatskoj proveo svega 13 godina - od toga u Zagrebu 5 godina, gdje su nastala njegova brojna antologijska djela.

Bukovac je prošao sve slikarske faze - od akademizma, realizma, impresionizma, simbolizma do moderne, rekao je Zidić dodavši kako su mu djela heterogena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikajući portrete po kojima je osobito poznat i priznat, Bukovac nije pravio ustupke nikome bilo da se radi o uglednim osobama ili običnim ljudima. Njegovi portreti svjedoče kazao je Zidić kako je bio vrstan psiholog, a ljudsko biće - portreti i aktovi za njega kao slikara bili su nepotrošiv materijal.

Upozorio je da bi Hrvatska na neki način trebala zaštititi svoje slikarske velikane o kojima se vrlo često malo zna i na kojima se mogu mnogi od nas učiti i koje moramo poštivati i cijeniti po onome što su ostavili hrvatskoj povijesti i kulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove veličine spoznamo tek onda kad ih predstavimo u inozemstvu kakav je upravo bio slučaj s Bukovcem.

Izložba je otvorena do 28. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo