Dodatnim doseljavanjem stanovnika iz cijeloga svijeta ostavlja i veliki pečat afričke, japanske i kineske kuhinje. Upravo zbog iznimno jedinstvenog gastronomskog nasljeđa te autentičnih namirnica južnoamerička kuhinja jedna je od danas najutjecajnih kuhinja svijeta.
Južna Amerika u vrlo kratkom vremenskom periodu se nametnula kao novo veliko gastro odredište. Uvijek vedrim i optimističnim Južnoamerikancima gastronomija je oduvijek bila dijelom svakodnevice. Prehrana im nikada nije bila isključivo prehrambena potreba, nego i način života.
Južna Amerika je domovina krumpira, rajčica, graha i drugih vrijednih namirnica uveliko zastupljene u ostalim svjetskim kuhinjama. Uz obilje različitosti regionalnih kuhinja, kuhinja Južne Amerike ima i zajedničke odlike. Jela su na osnovi kukuruza i krumpira, a obilato se jedu žitarice, riža, tortilje, različite vrste graha, korjenasto povrće, orašasti plodovi i sjemenke. Uz obilje lokalnog povrća, voće i začina, obroci sadrže vatrene začine poput čilija.