Zabrinjavajuće!

‘KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI’: Kemikalija koju jedemo svaki dan možda uzrokuje rak

Glifosat je najviše korištena poljoprivredna kemikaliji svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da vjerojatno ima kancerogen potencijal, dok Europska agencija za hranu kaže da nema, javlja RTL.

Kako u lipnju istječe licenca za korištenje glifosata, Zeleni u Europskom parlamentu iskoristili su priliku i pokrenuli akciju da se trajno zabrani njegova upotreba. S druge strane, Europska komisija od država članica, pa i od Hrvatske, traži da produži rok njegove upotrebe do 2031. Protiv su glasale Nizozemska, Švedska, Francuska i Italija, ali ne i Hrvatska.

Glifosat koristi gotovo svaki poljoprivrednik, pa tako i zagrebački proizvođač povrća Stjepan Horvat koji tvrdi da za tu tvar nije čuo. Objasnio je da se radi o kemikaliji kojom se tlo tretira prije sadnje, kako bi se poljoprivredni teren zaštitio od korova.

“Koristi se za kupusnjače, blitvu, salate, za sve koristimo preparate protiv korova”, dodaje. Kada ih koristi, mora nositi masku i rukavice, a ostalo, kaže, nije njegova briga.

“Kakav je stav oko toga, tko to određuje, da li je sad nastala rasprava u Europskom parlamentu, da li taj sastojak treba biti u tim preparatima, mi to ne znamo”, kaže Horvat.

Kemikalije

Profesor organske kemije Valerije Vrček potvrđuje da glifosat najrašireniji herbicid na svijetu.

Najgori rezultati u Hrvatskoj

“Glifosat je tu kruh naš svagdašnji. Britanska agencija za sigurnost hrane izmjerila je da je trećina kruha kontaminira tragovima glifosatom, Amerikanci kažu da je 90 posto soja, koju oni proizvode,  kontaminirano. Jučer sam pročitao da je svaka druga piva u Njemačkoj kontaminirana”, kazao je Vrček.

Jedno je njemačko istraživanje u 18 europskih zemalja pokazalo da glifosat u urinu ima 44 posto Europljana, a Hrvatska je imala najgore rezultate kad je u pitanju AMPA – razgradni produkt glifosata.

Istraživanja potvrdila da uzrokuje rak

Vrček upozorava da je riječ o vrlo štetnoj kemikaliji.

“Povezana je s niz zdravstvenih poremećaja kao što su metabolički problemi, bolesti jetre i bubrega, neurotoksičan je, a najnovija istraživanja pokazuju da uzrokuje rak”, obrazlaže Vrček.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude, dok Europska agencija za sigurnost hrane i dalje tvrdi da nije vjerojatno da je kancerogen. Stoga, Europska komisija želi dozvoliti njegovo korištenje još 15 godina.

Ministarstvo poljoprivrede: Glifosat nije problem

Europarlamentarac Davor Škrlec tome se protivi.

“Zatražio sam od ministra poljoprivrede da Hrvatska na današnjem sastanku u Bruxellesu zauzme stav da se autorizacija da na tri do pet godina, a ne maksimalni period od 20”, upozorio je Škrlec.

U našem Ministarstvu poljoprivrede vjeruju procjeni Europske agencije za sigurnost hrane.

“Glifosat nije problem, nego bi problem mogao biti koformulant, pripravak koji se također stavlja u herbicide”, pojasnila je Višnja Ljubetić iz Ministarstva.

NOVO UPOZORENJE: Dječje dude i kondomi sadrže kemikaliju koja izaziva rak?

ŽENE, OPREZ! Kemikalije u kozmetičkim proizvodima pospješuju rast stanica raka

UZNEMIRUJUCE Pogledajte kako u voce i povrce upucavaju kemikalije da izgledaju svjeze

Povratak na Net.hr