Kolarević potvrdio ukidanje TV nameta

Veljanovski: I budžet se puni novcem građana

RTS se više neće finansirati iz TV pretplate već iz budžeta, kaže pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević.

Upravo završavamo Zakon o elektronskim medijima, tako da je rano da sada izlazimo sa nekim detaljima. Zakon ide na javnu raspravu, to je redovna procedura i javnost će biti na vreme upoznata – rekao je pomoćnik ministra kulture i informisanja, zadužen za informisanje i medije Dragan Kolarević.

On najavljuje da će se detalji finansiranja RTS-a znati za 10 dana.

O tome kada se očekuje da Zakon o elektronskim medijima stupi na snagu, Kolarević je rekao da imaju rokove propisane Akcionim planom i da se svim silama trude da ih poštuju.

Ako bude nekog zakašnjenja, to će biti 15 do mesec dana, ništa više, tako da očekujemo da vrlo brzo idu jedan za drugim u vladu i skupštinsku procedure – kazao je pomoćnik ministra, navodi Tanjug.

Veljanovski: Ukidanje pretplate populistička mera

Profesor Fakulteta političkih nauka i član radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski ocenjuje da budžetsko finansiranje javnog servisa smanjuje njegovu nezavisnost i da su najave ukidanja pretplate populističke.

Političke izjave ovog tipa uglavnom su populističkog karaktera i za cilj imaju da uvećaju političku popularnost nekog političara – rekao je Veljanovski za “Madjar so” i upozorio da takve neprimišljene odluke i izjave mogu biti kontraproduktivne, prenosi Beta.

Veljanovski smatra da će, u slučaju ukidanja pretplate, praksa društvene neodgovornosti biti produbljena.

Ovakvim populizmom građanima se poručuje da ne treba da plaćaju svoje obaveze, jer postoji neki političar koji misli na njih. Valjda niko nije toliko naivan da poveruje da građani neće imati nikakve veze sa budžetskim finansiranjem, jer znamo da se budžet puni novcem građana – kazao je Veljanovski.

Povratak na Net.hr