ZVUČI OPTIMISTIČNO

KAKO VLADA NAMJERAVA VRATITI INU U HRVATSKE RUKE? Plenković kaže – razmatra se čitav niz opcija

Vlada Republike Hrvatske i Savjet za otkup dionica Ine razmatraju niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke i za to postoji nekoliko modela, izjavio je premijer Andrej Plenković u utorak u Ivancu.

Stručne službe nadležnih ministarstava analiziraju situaciju, rekao je odgovarajući na pitanje novinara u vezi s najavama prodaje dijela HEP-a kako bi se mogle otkupiti dionice INA-e. Istaknuo je nužnost da se u tom procesu angažiraju najeminentniji međunarodni savjetnici koji bi, kazao je,  “pomogli u onome što je najbitnije, evaluaciji  same kompanije”.

Premijer je danas došao u Ivanec na poziv gradonačelnika Milorada Batinića u povodu Dana grada.

Govoreći o Ivancu, premijer je istaknuo da se, prema brojnim nacionalnim i međunarodnim priznanjima, sjajno razvija u gospodarskom i infrastrukturnom pogledu.  Ivanec se nalazi na bitnom prometnom pravcu povezivanja Varaždina i Krapine cestom, ali postoji inicijativa za izgradnjom željezničkog pravca, što bi povećalo važnost Ivanca i njegov značaj na sjeverozapadu Hrvatske, rekao je Plenković.

Očekuje dobru suradnju u duhu partnerstva koje Vlada, rekao je, razvija sa županijama, gradovima i općinama.

Vlada sutra usvaja Strategiju regionalnog razvoja, predstavlja je 3. srpnja u Požegi

Najavio je za 3. srpnja u Požegi drugi sastanak predstavnika Vlade sa županima i Udrugom gradova i općina, kojima će biti predstavljena Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Ta će strategija, rekao je, biti usvojena sutra na sjednici Vlade.

Jedna od tema sastanka u Požegi bit će i pitanje fiskalne decentralizacije. Raspravljat će se o zakonskom paketu za financiranje jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi Vlada na vrijeme mogla prepoznati ključne prioritete svih hrvatskih županija pri izradi proračuna za iduću godinu.

Premijer je upitan i hoće li pomoći Varaždinskoj županiji u rješavanju plaćanja obaveza vezanih uz javno-privatno partnerstvo, prema kojem je modelu izgrađeno i dograđeno više desetaka škola i dvorana.

“U razgovoru s nadležnim ministarstvima pokušat ćemo naći rješenje. Nekoliko puta smo razgovarali s aktualnim potpredsjednikom Vlade Štromarom, tada županom. Vjerujem da je isti predmet interes novoizabranog župana. Prema tome, u razgovoru s Ministarstvom financija i Ministarstvom znanosti i obrazovanja nastojat ćemo iznaći rješenje za rješavanje tog pitanja na način da svi budu zadovoljni,” odgovorio je Plenković.

Naglasio je da se veseli suradnji s novoizabranim vodećim ljudima gradova i općina na sjeveru Hrvatske. Batiniću je posebno čestitao osvajanje četvrtog mandata u Ivancu te Radimiru Čačiću osvajanje mandata župana.

Premijer ju u Ivancu obišao Muzej planinarstva, gdje su mu predstavljeni potencijali daljnjeg razvoja Ivanca.

Povratak na Net.hr