Kukuruz je najbolji za kuhanje kad se svila na klipovima osuši, zrno je tada dobro razvijeno a na pritisak pušta mliječni sok. Spada u hranu vrlo bogatu složenim ugljikohidratima, jednostavnim šećerima i vitaminima B skupine. Nakon berbe brzo gubi na kvaliteti. Najjednostavniji način spravljanja je da skuhate klipove te ih posolite i premažete maslacem. Kad je riječ o kukuruznoj krupici neizbježna je palenta (žganci), a zrnje možete pripremiti na brojne načine.
U 10 dag kukuruza šećerca nalazi se:
3 mg kalcija
11 mg fosfora
0,7 mg željeza
280 mg kalija
malo cinka i bakra
vitamine A, D, E, PP, B1, B2 i B6
80 kalorija
Gusta juha od kukuruza (corn chowder)
Namirnice:
90 g maslaca, 2 velika luka, sitno nasjeckana, 1 češanj češnjaka, usitnjen i zgnječen, 2 žlice sjemenki kima, 4 šalice (1l) juhe od povrća, 2 krumpira, oguljena i sitno narezana, 1 šalica (259g) kukuruznog zrnja iz konzerve, 2 šalice (400g) svježeg mladog kukuruznog zrnja, 3 šalice svježe kosanog peršina, 1 šalica (125g) ribanog sira cheddar, sol i svježe mljeveni papar, 3 žlice vrhnja, 2 žlice svježe nasjeckanog vlasca za ukras;
Postupak:
U velikoj tavi zagrijte maslac. Uspite luk i pržite na umjerenoj vatri 5 min, ili dok luk ne dobije zlatnu boju. Dodajte češnjak i kim, pržite 1 min uz stalno miješanje. Dodajte juhu od povrća, kada zakipi uspite krumpir i smanjite vatru. Neka lagano kuha 10 min. Otklopljeno. Dodajte umućeni kukuruz, kukuruz u zrnu i peršin. Kada zakipi ostavite da lagano kuha još 10 min. Umiješajte sir, sol i papar, po ukusu te vrhnje. Lagano zagrijte dok se sir ne otopi. Odmah poslužite ukrašeno sjeckanim vlascem.
Napomena:
Chowder je gusta juha od povrća, ribe ili piletine pripremljena obično na bazi mlijeka. Riječ chowder dolazi od francuske riječi chaudiere, što znači bakreni lonac u kojem su žene ribara pripremale zajedničku juhu od ribe koju su njihovi muževi ulovili, kako bi proslavili sretan povratak kući.
Palenta (temeljni recept)
Postupak:
Stavite 4 šalice (1l) vode ili bistre juhe da zakipi. Smanjite vatru i polako umiješajte 1 šalicu (150g) kukuruzne krupice i miješajte pjenjačom. Nakon 5 min zamijenite pjenjaču drvenom kuhačom i miješajte sve dok kuhača može sama stajati, a palenta se ne odvaja od lonca. Umiješajte 2 žlice omekšanog maslaca i začinite solju i paprom.
Pizza od palente
Postupak:
Napravite palentu prema temeljnom receptu. Umješajte ½ šalice (50g) svježe naribanog parmezana. Rasporedite smjesu po pladnju za pizzu promjera 30cm. Ostavite da se hladi. Premažite palentu uljem pomoću četkice i pecite 10 min u pećnici zagrijanoj na 200°C. Izvadite palentu iz pećnice i namažite s 3 žlice pesto umaka, ostavljajući 1cm uz rub i posložite narezane klobuke malih šampinjona, polovice sitnih crvenih i žutih rajčica i 1 narezanu zelenu papriku. Pospite s 125g naribane mozzarelle. Pecite 20 min ili dok sir ne postane zlatne boje. Za 4 osobe.
Mediteranska frittata od palente
Postupak:
Skuhajte palentu prema temeljnom receptu. Premjestite smjesu u zdjelu; dodajte ½ šalice (50g) svježe naribanog parmezana, 4 sitno nasjeckane marinirane jezgre artičoka, 90g nasjeckanih rajčica sušenih na suncu, 60g maslina očišćenih od koštica i narezanih i 1 žlicu svježih listova origana (mravinca).
Aromatični kuhani kukuruz
Namirnice:
4 klipa kukuruza, 5cm dugačk komad svježeg đumbira, naribanog, 3 češnja češnjaka, zgnječenog, 1-3 žličice svježeg crvenog chillija, nasjeckanog, 2 žličice zelenog papra, zdrobljenog, 2 žlice vode, 2 žlice ribljeg umaka (po želji;
Postupak:
Odstranite kumušinu s klipova kukuruza. Pomiješajte u zdjeli đumbir, češnjak, chilli, papar i vodu, dobro promješajte. Svaki klip uvaljajte u mješavinu začina i stavite u košaru za kuhanje na pari, obloženu listovima kukuruza (banana) ili papirom za pečnje. Stavite košaru iznad woka ili druge posude s kipućom vodom, poklopite i kuhajte na pari 10 do 20 min ili dok kukuruz ne omekša, ocijedite. Ukrasite ribljim umakom, ako želite, i odmah poslužite.
Salata s kukuruzom i umakom od sira
Namirnice:
2 klipa mladog kukuruza, sasvim malo šećera, 1 glavica luka, 1 krastavac, 10dag punomasnog svježeg sira, 1dl kiselog vrhnja, 4 žlice jogurta, 1 režanj češnjaka, sok od ½ limuna, papar, malo svježe majčine dušice, 4 rajčice.
Postupak:
S očišćenih klipova kukuruza odrežite krajeve i oštrim nožem skinite zrnje. Kuhajte u posoljenoj vodi sa sasvim malo šećera. Skuhane isprerite hladnom vodom. Neka se dobro ocijede. Rajčice operite i narežite na tanke kriškice. Krastavac operite, luk oljuštite pa narežite na ploškice. Slažite i usitnite češnjak, dodajte u vrhnje, umiješajte jogurt, sol i papar te dobro istucite. Umiješajte usitnjeni sir. Tim umakom prelijte salatu. Pospite zrnjem kukuruza i nasjeckanom majčinom dušicom.
Popečci s kukuruzom
Namirnice:
35dag zrnja mladog kukuruza, 2 jaja, 4-5 žlica brašna, ulje za prženje, rajčice i mladi luk kao prilog.
Postupak:
Skuhajte kukuruz. Ako je konzerviran, ocijedite ga i posolite. Istucite jaja, umiješajte kukuruz i toliko brašna da dobijete žitku, ali ne prerijetku smjesu. Posolite i popaprite. Zagrijte ulje i pržite popečke. Operite i narežite rajčice te zeleni dio mladog luka. Poslužite popečke.