Huligani poharali Belgiju, “najduža noć Charleroia” tek počinje

Protiv engleskih huligana koji su u Charleroi došli bez ulaznice za utakmicu, a u poluvremenu dvoboja središte grada zatrpali staklom i razbijenim bocama, belgijska policija upotrijebila je vodene topove. Najmanje su dvojica izgrednika uhićena.

Uoči okršaja na Stade du Paysu pomoću vodenih topova razdvojena su “dva ratnička plemena”, na kraju je uhićeno 98 huligana. Njih 78 zadržano je u pritvoru, a preostalih 20 pušteno. Većina uhićenih su Englezi, a brojka pritvorenih u Belgiji u posljednja 24 sata popela se na 500.
Zbog napada na policajca sljedećeg tjedna pred sud će morati jedan engleski navijač.

Prije dvoboja Engleza i Nijemaca na trgu Charlesa II okupilo se čak 4000 navijača. Tri sata uoči utakmice navijačima je omogućeno prilaženje stadionu, te je na središnjem gradskom trgu ostalo njih oko četiri stotine. No samo dva sata poslije, alkoholizirani navijači po televizijsku su ekipu “okupali” u nekoliko litara piva i krenuli je naganjati niz ulicu. Policija je reagirala, a navijačima u to vrijeme pristiglima vlakom, onemogućen je pristup trgu.

U petak su nakon divljanja po središtu Bruxellesa uhićena 374 engleska navijača. Za deportaciju dijela njih u Manchester, bilo je potrebno po pet polijetanja dvaju vojnih zrakoplova. Ostatak je na Otok vraćen Eurostarovom željeznicom. U divljanju na ulicama Bruxellesa ozlijeđena su dva policajca i 40 navijača. Za istjerivanje iz kafića u blizini briselske Burze, u koju se zabarikadirala skupina huligana, policija je upotrijebila suzavac.

Belgijanci će deportirati veliku većinu privedenih, samo jedanaestorica ostat će u pritvoru. Dvojici od njih, zbog visokog stupnja nasilja i uzrokovanja ozljeda, prijete visoke globe ili zatvorska kazna između tri i pet godina.

Njemačka policija u subotu je trojicu njemačkih huligana spriječila pri prijelazu francusko – belgijske granice, na kraju doznavši da se radi o sudionicima nemilih scena u Lensu 1998., kada je francuski policajac David Nivel teško pretučen od strane navijača “Elfa” pao u dugotrajnu komu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr