Zmajlović odobrio projekt golfa na Srđu

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je pozitivno rješenje za projekt golf na Srđu.

9.4.2013.
10:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Na sjednici 6. ožujka 2013. Povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš SRC s golf igralištem Srđ jednoglasno je donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš uz predviđene mjere zaštite i program praćenja", izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Tako je na preporuku povjerenstva Ministarstvo prošle srijede "izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata 'Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ' za okoliš i ekološku mrežu uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže te uz program praćenja stanja okoliša i ekološke mreže".

Dubrovčani će s druge strane svoje mišljenje o golfu na Srđu izreći na referendumu koji će se održati 28. travnja.

Rješenje Ministarstva kojim je odobren projekt golfa na Srđu u cijelosti možete pročitati OVDJE.

O Srđu će odlučivati svaki građanin Dubrovnika, ne ni Zmajlović ni Čačić ni Lorencin.

Predstavnik Građanske inicijative Srđ je našĐuro Capor iznio je svoje stajalište o pozitivnom rješenju Ministarstva te rekao kako ono ide samo na štetu građana Dubrovnika te da njihova studija ne sadrži nikakve valjane dokaze zašto bi toliko uništenje prostora bilo ekonomski opravdano. Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku.

Prihvaćanje SUO od strane ministra Zmajlovića se koristi kao argument da Dubrovčani trebaju prihvatiti megalomanski projekt na Srđu i da štetnog utjecaja projekta na okoliš, Grad i građane nema.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je iskorišteno kao stručna potpora pri nagovaranju za projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slično su u već nekoliko navrata istupali pojedini članovi Vlade ometajući ustavno pravo građana na referendum na kojem će odlučiti prihvaćaju li UPU koji pogoduje samo tvrtki Razvoj golf, a na štetu građana Dubrovnika.

Studija utjecaja na okoliš se smjela izraditi tek nakon što gradsko vijeće Grada Dubrovnika ili građani na referendumu prihvate UPU projekta na Srđu. Ovog je mišljenja bila i ministrica Holy koja je odbila započeti s procedurom SUO za Srđ pa je nedugo nakon toga smijenjena.

Tijekom postupka izrade SUO javnost je bila isključena informiranja o postupku, javnosti i medijima MZOiP je uskraćivalo dostaviti primjedbe članova povjerenstva i zapisnike sa sjednica povjerenstva.

Studija ne razmatra utjecaj izgradnje turističke zone Bosanka sjever i jug s 400 apartmana na okoliš i građane iako je to po zakonu dužna napraviti. Kao pozitivan utjecaj na okoliš i krajobraz studija tumači uništenje 62% šumskih staništa na Srđu.

Uz to usvojena studija ne sadrži nikakve valjane dokaze zašto bi toliko uništenje prostora bilo ekonomski opravdano, za projekt nije napravljena cost benefit analiza koja bi dala odgovore na to što građani dobivaju gubitkom 330 ha Srđa.

Posljednju riječ o projektu imati će 28.4. građani Dubrovnika na referendumu za kojeg su se za to izborili svojim potpisima. Uspjeh u prikupljanju potpisa i raspisivanje referenduma o projektu na Srđu je dokaz da Dubrovčani ne vjeruju političkim predstavnicima o svemu što se Srđa tiče. Navijanje pojedinih ministara za projekt ili prazne prijetnje odštetom vlastitog gradonačelnika nas ne smiju zastrašiti.

O Srđu će odlučivati svaki građanin Dubrovnika, ne ni Zmajlović ni Čačić ni Lorencin.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali