PONOS HRVATSKE

ŽIVOTNE LEKCIJE: Oni su svojim idejama ‘pokorili’ Europu

Jedan Imoćanin i njegove kolege iz Gospodarske škole iz Varaždina svojim su sloganima o toleranciji i ljudskim pravima pokorili Europu.

Najbolje slogane u Europi za podizanje svijesti o toleranciji i ljudskim pravima smislili su učenici varaždinske gospodarske škole ostavivši iza sebe konkurenciju od čak 300 škola iz različitih zemalja Europske unije, piše Dnevnik.hr.

Osmislili su napravili video uradak u kojem kažu: “Živimo u svijetu punom drugačijih ljudi. Jeste li sigurni da vaše oči jasno vide?…. A ovo možete vidjeti ako gledate srcem…”. Pritom nakon što progovore o gledanju srcem s usta skidaju flastere na kojima primjerice piše njihova vjera. “Htjeli smo reći da s tim skidanjem flastera da svi imamo pravo glasa. Da nije bitno je li netko židov, gej ili tako nešto”, kaže učenik Filip Hadrović dok njegova kolegica Darija Polstecki ističe kako je njihov slogan “Ne dopusti očima da ti prekriju srce predrasudama”.

Uz pomoć EU fondova do moderne škole

Njihova ravnateljica Katica Kalogjera Novak navodi kako je škola inače uspjela povući čak milijun i 200 tisuća eura iz EU fondova pa imaju i “europski ured”, te jedan kompjuter na četiri učenika dok ih je u ostalim hrvatskim školama jedan na 12. Škola ima i projektore, e-dnevnike i potpuno je opremljena pa je i nastava suvremenija.

U svoju, pak, bilježnicu, a i na ploču još je jedan najbolji slogan u Europskoj uniji ispisao 13-godišnji Imoćanin Andrija Aračić. “Različite religije, jezici i boje kože, ali svi pripadamo jednom ljudskom putovanju, zajedno postižemo više!”, čita sloga Andrija koji je ideju za njega dobio gledajući na televiziji izbjegličku krizu.

EMOTIVNO: Profesori slušali što učenici doista misle o njima

 

Povratak na Net.hr