MORATORIJ IMA SVOJU CIJENU: / Evo koliko ćete platiti ako zamrznete gotovinski, a koliko učinite li to sa stambenim kreditom

Image

Brojni su građani i tvrtke u jeku koronakrize odlučili prihvatiti mogućnost tromjesečne odgode plaćanja kredita, no to će ih u bankama, ovisno o tome kakav kredit imaju,

17.4.2020.
9:58
Play logo

Iako su sve banke u Hrvatskoj pristale na tromjesečni moratorij na otplatu kredita, odnosno odgodu plaćanja rata i kamata svima koje je zadesila pandemija koronavirusa ili potres u Zagrebu, žestoko se opiru predstavljanju izračuna troškova tog moratorija. No, jedna je banka na traženje novinarke Večernjeg listaValentine Wiesner napravila simulaciju troškova, za koju tvrde da se malo razlikuje u svim bankama.

Image
OVAKO ZAUSTAVITE OTPLATU KREDITA: /

Šef udruge banaka o proceduri i tko sve može koristiti mjeru; 'Naprosto ćemo vjerovati ljudima'

Image
OVAKO ZAUSTAVITE OTPLATU KREDITA: /

Šef udruge banaka o proceduri i tko sve može koristiti mjeru; 'Naprosto ćemo vjerovati ljudima'

Treba podmiriti i javnog bilježnika

Prema toj simulaciji, za stambeni kredit od 92.000 eura na 30 godina, koji je u otplati četiri godine s fiksnom kamatnom stopom prvih pet godina od 2,99 posto te promjenjivom od 3,19 posto u ostatku otplate, dužnik će banci morati platiti 831,33 eura, odnosno 6378 kuna kamata više. Ako banka inzistira na solemnizaciji, trebat će izdvojiti još 1700 kuna za javnog bilježnika, pa se trošak penje na 8078 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nakon tromjesečnog moratorija zatraži njegovo produljenje na dodatna tri mjeseca, još će se jednom platiti isti iznos.

Ako se netko zadužio nenamjenski te je već otplatio pola gotovinskog kredita od 20.000 eura na 10 godina, uz kamatu od 5,25 posto, tromjesečni moratorij će ga koštati 148 eura, odnosno 1167 kuna razlike u kamati. Banka je predstavila model tromjesečnog moratorija tijekom kojeg se klijentima obračunava kamata, ali se otplaćuje kasnije kroz povećani anuitet.

Navala na moratorije

Kako piše Valentina Wiesner, takav moratorij je dosad, prema podacima Hrvatske udruge banaka, zatražilo 30.000 građana i 9500 tvrtki. Banke očekuju povećanje broja zahtjeva, jer su neke tek prije koji dan objavile proceduru traženja moratorija za klijente. Najviše je zahtjeva za odgodom plaćanja gotovinskih kredita, no nije poznato koliko su zahtjeva banke prihvatile, piše Weisner za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Banke će moratorijem dodatno zaraditi, jer nemaju troškova koji nastaju svrstavanjem kredita u kategoriju loših. Uz to, mjera se odnosi samo na one klijente koji su do kraja prošle godine uredno otplaćivali kredite, a odluka o tome kome će odobriti moratorij nije obvezujuća, već proizvoljna. Banke imaju prostora za zaradu i nuđenjem produljenja moratorija poduzetnicima u posebno pogođenim sektorima, što će također "masno" naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo