Play ponuda

ZBOG ČUDNE TEKUĆINE ZATVORENA SPLITSKA ULICA: / Počela je izvirati iz zida jednog postrojenja, navodno je riječ o - solnoj kiselini?!

Image

Iako još nije poznat sastav tekućine koja je iz zida tvrtke Adriacink izbila na ulicu, mnogi sumnjaju da je riječ o klorovodičnoj ili solnoj kiselini

14.3.2021.
16:08
Play ponuda

Zbog neobičnog incidenta od nedjelje ujutro zatvorena je splitska Ulica Kopilica. Naime iz potpornog zida, iza kojeg se nalazi tvrtka Adriacink, curi nepoznata tekućina, javlja Slobodna Dalmacija. Adriacink se inače bavi pocinčavanjem čeličnih konstrukcija zbog zaštite od korozije.

Završila je i u šahtovima

Na terenu su uz policiju, vatrogasci i djelatnici komunalne tvrtke CIAN, a o incidentu su obaviješteni Državno odvjetništvo i Inspekcija zaštite okoliša. Vatrogasci u punoj zaštitnoj opremi ispumpavaju tekućinu iz uličnih šahtova, jer još nije poznato predstavlja li ona opasnost za ljude i okoliš.

Nadležne službe su već uzele uzorke, a navodno se radi o klorovodičnoj kiselini. Ona se inače koristi u obradi čelika. Prema objašnjenju Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, solna ili klorovodična kiselina (HCl) je otopina klorovodika u vodi.

Smrtonosna, ali je ima u ljudskom tijelu

"Služi i kao jedan od najvažnijih laboratorijskih reagensa, kao otapalo i katalizator u organskim sintezama, za dobivanje metala iz ruda, za nagrizanje i čišćenje metalnih površina, pri lemljenju, za neutralizaciju otpadnih voda i regeneraciju ionskih izmjenjivača, u prehrambenoj industriji, u poljoprivredi za konzerviranje krme i dr. Koncentrirana solna kiselina djeluje vrlo nagrizajuće na kožu, dišne i probavne organe, a njezino udisanje ili uzimanje kroz usta može završiti smrtnim ishodom. Međutim, ona je prirodni sastojak želučanoga soka, pa je maseni udjel te kiseline u zdravom organizmu 0,5 posto.

Kemijski čista solna kiselina bezbojna je tekućina zagušljiva mirisa, a tehnička kiselina žućkaste je boje od željeznih klorida, klora i organskih tvari. Kako klorovodik, osim izravnim spajanjem vodika i klora, nastaje i kao sporedni proizvod pri dobivanju natrijeva sulfata iz kuhinjske soli i pri kloriranju u organskim sintezama, solna kiselina vrlo je jeftina pa se rabi u mnogim industrijskim granama i obrtima u kojima je potrebna velika količina kiseline, ponajprije u kemijskoj industriji za dobivanje anorganskih i organskih klorida", stoji između ostalog u Enciklopediji.

Play ponuda
Play ponuda