SAMI SEBI NAJVEĆI KRITIČARI

ZAŠTO SU ŠVEĐANI DJECU PLAŠILI HRVATIMA? Profesor otkrio kako nas vide drugi europski narodi

Šveđanke su nekad djecu plašile Hrvatima temeljeći svoje zastrašivanje na priči iz srednjeg vijeka, međutim osim podatka da smo dobri ratnici i da imamo lijepo more i obalu o nama građani europskih zemlja vrlo malo znaju, ustvrdio je profesor Božo Skoko za RTL prezentirajući svoju knjigu u kojoj otkriva kakvi smo kao narod.

Hrvati sebe uvijek vide daleko lošije nego što nas vide drugi narodi. Tvrdi to profesor Fakulteta političkih znanosti i poznati PR stručnjak Božo Skoko, autor knjige “Kakvi su Hrvati?” koja je ovih dana doživjela svoju promociju. Dobre i loše strane hrvatskog naroda Skoko je opisao kroz svoje eseje u kojima je iznio i informacije o brojnim istraživanjima na tu temu.

“Čini se da smo nekada previše kritični prema sebi i da idemo iz krajnosti u krajnost. Imamo te neke komplekse koje smo naslijedili, pa se onda svemu onome što dolazi izvana i iz Europe klanjamo i to nam je super. Malo prema regiji znamo biti nadmoćni, ali inače nismo zadovoljni sa sobom. Uvijek imamo nekakav alibi da smo mala zemlja, mali narod, ne možemo utejacti na nekakve velike tokove”, pojašnjava Skoko dodajući kako se on voli poigrati statstikom pa reći da u EU ima devet zemalja koje su manje od nas, a koje “drmaju Unijom”.

‘Vrijeme je da Europi ponudimo i druge slike o sebi’

Navodi kako nas u Europi vide kao zemlju koja ima lijepo more i obalu, te dobar turizam, ali da o drugim stvarima kad smo u pitanju ne znaju ništa. “Nešto malo znaju o kulturi. Međutim, ono što je pogubno po ostalim smo elementima prilično nepoznati. Nitko ne zna što radimo, proizvodimo, što smo doprinijeli u znanosti potpuna je nepoznanica”, kazao je Skoko dodajući kako je hrvatki problem to što ne koristimo kreativne industrije kako bismo ispričali priču o nama.

Na pitanje je li istina da su Šveđani svoju djecu plašili s Hrvatima, Hrvatima Skoko odgovara: “U srednjem vijeku pa sve kasnije, Hrvati su bili prepoznati u Europi kao prilićno vješti ratnici, bili smo plaćenička vojska. Međutim, njihov kralj Gustav je slovio za prilično moćnog heroja i stradao je u jednoj bici u 32-godišnjem ratu. Hrvati su ga došli glave. Onda su majek plašile djecu da će im ako budu zločesti doći Hrvati. Dugo godina nas je bio glas da se u Europi samo znamo boriti. To je bila komparativna prednost jer smo bili na granici s Turcima pa smo unijeli nove vještine u europsko ratovanje. Čini mi se da smo predgo bili graničari i da je vrijeme da ponudimo nešto drugo Europi, a ne čuvamo samo granice.”

Povratak na Net.hr