Zarazila se preko ptičjeg izmeta koji joj je pao u oko

U Brodsko-posavskoj županiji je potvrđen i drugi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila, i to preko ptičjeg izmeta. U Zavodu za javno zdravstvo ističu kako je tim virusom inficirano više od 200 vrsta ptica i kako su upravo ptice selice izvor zaraze, a komarci samo prijenosnici.

Žena stara 60 godina druga je pacijentica zaražena virusom Zapadnog Nila u Brodsko-posavskoj županiji. Za razliku od 65-godišnjeg muškarca koji se zarazio u Vojvodini, ovaj put nije riječ o uvezenom nego o autohtonom slučaju encefalitisa, a uzročnik je vjerojatno ptičji izmet koji ju je onečistio po licu i proširio se putem sluznice oka.

Vijest o novom, petom po redu laboratorijski potvrđenom slučaju encefalitisa zapadnog Nila u Hrvatskoj u ponedjeljak je stigla iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, javlja Večernji list.

“Brođanka je u bolnicu primljena 29. kolovoza s vrućicom. Nakon toga su se simptomi nastavili u smislu neurološke bolesti. Ona je hospitalizirana i prema našim informacijama izvan je životne opasnosti. Zaražena žena naglasila je kako je tijekom vrućina u drugoj polovici kolovoza koristila klimu, u najvećem dijelu dana boravila je u zatvorenom prostoru te ne pamti ubode komaraca. Međutim, u doba kad je zaražena boravila je izvan naseljenog dijela grada, gdje je bila direktno izložena izmetu ptica močvarica, konkretno riječnog galeba. Stoga se upravo taj izmet s velikom vjerojatnošću može uzeti kao put infekcije”, kazala je dr. Marica Miletić-Medved, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Povratak na Net.hr