MALI ŠOPING U VELIKOJ KANIŽI / Imamo račune! Zagrepčanka kupovala u Mađarskoj: Dosta toga je duplo jeftinije; 'Ako ćeš natovariti cijeli auto....'

Image

'Ne znam je li isplativo zbog tih nekoliko namirnica ići sve do Mađarske, osim ako ne živite blizu granice', kazala nam je jedna Zagrepčanka nakon što je obavila šoping u Nagykanizsi

28.8.2022.
20:05
Play logo

Hrvati su uvijek rado, ali i silom prilika išli u šoping u susjednu Mađarsku. Iz sjeverozapadnih dijelova, Međimurja i Podravine, s tim ciljem se gravitiralo Nagykanizsi iliti Velikoj Kaniži, koja je bila svojevrsna trgovačka meka za uvijek jeftini(ji) sir, zimsku salamu, meso, sokove i slične proizvode. Žitelji sjeveroistoka Hrvatske - od Virovitice do Osijeka u tom su smislu gravitirali, pak, Barcsu, Pečuhu i manjim pograničnim mjestima poput Dravaszabolcsa nasuprot Donjeg Miholjca, koja su do početka 2000-ih, dok se i kod nas nisu masovno počeli otvarati trgovački centri, praktički živjela od hrvatskih šoping-turista.

Otkako su koncem prošle i početkom ove godine cijene hrane i goriva počele snažno, a s ratom u Ukrajini i vrtoglavo rasti, spomenute mjesta u Mađarskoj ponovno su postala privlačnim šoping-destinacijama. To više što je mađarska vlada već u više navrata reagirala na krizu zamrzavanjem cijena osnovnih potrepština i goriva, ali i ograničavanjem njihovih količina pri kupnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
'TKO KAŽE DA SE NE ISPLATI, NIJE BIO' /

Hrvati odlaze preko granice u šoping prehrambenih proizvoda, pogledajte koliko su cijene povoljnije

Image
'TKO KAŽE DA SE NE ISPLATI, NIJE BIO' /

Hrvati odlaze preko granice u šoping prehrambenih proizvoda, pogledajte koliko su cijene povoljnije

'Ako ćeš natovariti cijeli auto, onda je OK'

Našoj redakciji javila se čitateljica koja se ovog vikenda zatekla u Nagykanizsi pa tamo usput obavila i famozni šoping u dvjema trgovinama trgovačkih lanaca kojih nema u Hrvatskoj - Aldiju i Tescu.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Sestra i ja išle smo u posjet baki u Sloveniju, a nakon što smo čitale na Fejsu kako su ljudi oduševljeni šopingom i niskim cijenama u Mađarskoj, pute smo skrenule u Nagykanizsu. Moram priznati da nisam bila oduševljena poput onih čije sam komentare čitala na društvenim mrežama. OK je za kupiti ulje i neke osnovne namirnice, ali ostalo se ne isplati. Pogotovo ne za tako dugi put (od Zagreba do Nagykanizse je oko 130 kilometara, nap.a.). Jedino ako baš ideš s ciljem da natovariš cijeli auto, onda okej, ali ovako usput baš i ne", kazala nam je Zagrepčanka.

Litra ulja ispod 11 kuna, ali uz ograničenje. Šećer 4,30 kuna, a brašno 2,68

Ukratko, ona je tamo išla više iz znatiželje pa se baš i nije pretrgla kupujući. No, ipak je uočila neke stvari koje je htjela podijeliti s drugima. Uz napomenu da je prema aktualnom srednjem tečaju 100 mađarskih forinti - 1,83 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"E ovako, litra ulja je 10.42 kune (567,91 forinti) i može se uzeti pet litara po osobi. Šećer sam u drugom trgovačkom centru platila, preračunato, 4,30 kuna, a kilogram brašna 2,68 kuna. Vegeta, pakiranje od 200 grama, košta 8.62 kuna, a kod nas 250 grama košta oko 16 kuna. Toalet-papir, pakiranje od osam rola, koštalo je 999 forinti, a to je 18 kuna...", ispričala nam je čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U obje trgovine police su bile poluprazne

Uglavnom, kaže, police su bile poluprazne u obje trgovine u kojima je bila.

"U jednoj uopće nema šećera za kupiti, a za sve glavne namirnice imaju ograničenje. Šećer u Aldu je ograničen na najviše 5 kilograma po osobi, a u Tescu na dva kilograma. Mene šoping nije nešto oduševio, čini mi se da su većini proizvoda cijene jednake kao i kod nas. Kad su slatkiši u pitanju, tamo su neki i skuplji nego ovdje. Da zaključim, neke stvari, poput ulja, šećera, brašna, vegete i špageta (7.54 kune pakiranje od 500 grama) isplati se kupiti, ali ne znam je li isplativo zbog tih nekoliko namirnica ići sve do Mađarske, osim ako ne živite blizu granice", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo