'Strahujemo za djecu, no to nikoga nije briga'

Dok u Uredu za poljoprivredu Grada Zagreba tvrde da čine sve kako bi na human način riješili problem vrana koje uznemiruju građane, Zagrepčani imaju nešto drugačiju sliku o tome.

4.7.2012.
9:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Buđenje u 5 ujutro zbog nesnosnog kreštanja, čišćenje automobila od izmeta koji pada iz krošanja, ali prije svega strah za djecu ono je čime se Zagrepčani već dulje vrijeme susreću kad su u pitanju vrane. Zabilježeni su i slučajevi napada, primjerice na Malešnici kad se vrana zbog ptića kojeg je odnijela mačka krvavo osvetila ljudima. Stoga najnovija panika na Vrbanima u ponedjeljak nije bila ništa novo.

'Neka ih vode sebi da njih bude u 5 ujutro'

Kad je riječ o vranama, ljudi se ne osjećaju sigurno. Svjedoče tome u posljednje vrijeme i stanovnici Savskog Gaja, koji svakodnevno slušaju borbe vrana koje tjeraju golubove, te strahuju od krošanja koje bi da nije gustog lišća bile potpuno crne jer su se u njih naselile vrane.

"Prije su bile kod Studentskog centra na Savi, no otkad su ih odande uklonili samo su se doselile. Ujutro nas bude u pet, kreštanje je nesnosno. Oni koji ih brane neka ih odnesu sebi pa neka njih bude. Uz to, u parku se igraju djeca, pa zar i za njih moramo strahovati? Tko nam jamči da se neće dogoditi ono o čemu smo toliko puta čitali u medijima", požalila se nedavno našem kriznom stručnom timu jedna čitateljica (podaci poznati redakciji). I u Trnskom, susjednom kvartu, građanima se prelila čaša, pa se njihovi upiti mogu naći i na stranicama Grada.

'Park vrvi vranama, a od akcije ništa'

"Molim vas da mi odgovorite na pitanje postoji li godišnji plan uklanjanja gnijezda svraka i vrana na javnim površinama. Konkretno, u Parku mladenaca, koji vrvi od njih, nije poduzeta već dulje vrijeme nikakva akcija u tom smislu", požalio se još u travnju jedan od tamošnjih žitelja. Odgovor koji je on dobio iz Gradske uprave za Danas.hr ponešto su proširili.

"Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo u suradnji s Gradskim uredom za prostorno uređenje poduzima različite aktivnosti vezane uz kontinuirano praćenje populacije i prilagođavanje staništa vrana, sukladno zakonskim propisima, a prema zahtjevima građana. Gnijezda se uklanjaju isključivo ako se nalaze na javnoj površini i u neposrednoj blizini stambenih objekata. Građani mogu podnijeti prijave do 31. ožujka tekuće godine", poručili su nam iz Gradskog ureda za poljoprivredu, no istovremeno nam nisu odgovorili što će napraviti ako građani taj problem prijave nakon navedenog roka.

Teorija o sredini lipnja u srpnju pada u vodu

"Jedina humana, ekološka i dopuštena metoda prema napucima struke, ornitologa, uklanjanje je gnijezda podrezivanjem grana na kojima se nalazi gnijezdo u određenom vremenskom roku, prije no što ptice polože jaja u gnijezdo. Po biološkom ciklusu vrana, ptići napuštaju gnijezdo do sredine mjeseca lipnja, tako da nakon toga prestaju aktivnosti i glasanje u gnijezdu, a što najčešće smeta građanima", stoji u dopisu koji potpisuje pročelnik Emil Tuk.

Da baš nije u pravu potvrđuje i slučaj iz Vrbana, ali i građani iz Novog Zagreba vlastitim primjerima. Na tvrdnje o glasanju vrana odmahuju glavama, jednako kao što s nevjericom odmahuju kada im kažemo da iz Grada poručuju da se okoliš mora održavati urednim jer vrane privlači hrana i kuhinjski otpad. "Ma kaj god, pa imamo kontejnere za smeće koji su u zgradama, a okoliš je uredan", kaže naša čitateljica.

No, poruka je jasna – sve što se radi s vranama mora biti humano. Slažemo se. No, je li humano da zbog vrana trpe građani? I kako se može reći da se problem rješava kad ga se istovremeno 'samo premješta' iz kvarta u kvart?!

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade i ostalih institucija, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali