Objavili ‘vodič’ za neplaćanje karata ZET-ovcima

Članovi građanske inicijative ‘NE plaćam’ prije nekoliko su dana distribuirali letak, svojevrstan vodič za švercanje u zagrebačkom javnom prijevozu, a u nedjelju su ga objavili i u digitalnom obliku za sve one koji nisu dobili svoj primjerak.

U letku članovi inicijative navode da je suprotstavljanje javnom službeniku “koji u stvari radi za nas – često traumatično, ali je u ovim okolnostima nužno”. Građane zato pozivaju na neplaćanje karte u ZET-ovim prijevoznim sredstvima, ali napominju da nikakva agresija ne dolazi u obzir.

“Iako kontrolori direktno vrše represiju, oni za stanje u javnom prijevozu nisu odgovorni. Bilo kakva agresija prema kontrolorima i drugim radnicima ZET-a usmjerena je na krivu adresu. One koji jesu izravno odgovorni za ovo stanje nećemo sresti u javnom prijevozu”, navodi se u letku.

Potom navode kako putnici u vozilu nisu kontroloru dužni pokazati osobnu iskaznicu (po Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, čl. 30. st. 1.), te da kontrolor nema pravo ograničiti slobodu kretanja putnika zadržavajući ga u vozilu ili izvan njega (po Kaznenom zakonu, čl. 124.).

“Nismo dužni sudjelovati ni u kakvoj raspravi s kontrolorima; nitko, pa tako ni kontrolor, nema nas pravo zlostavljati,
vrijeđati ni ponižavati; ako vidimo da moramo zatražiti pomoć od ostalih putnika ili ako netko drugi pomoć traži od nas, odmah se moramo solidarizirati”, navode u točkama.

Napominju potom još da svi imaju pravo javno izreći svoj stav o NEplaćanju javnog prijevoza, te da je uskraćivanje ili ograničavanje slobode govora ili javnog nastupa građana protupravno i kažnjivo.

“Konačno, i po zakonu imamo pravo odbiti plaćanje preskupog javnog prijevoza; odbijanje plaćanja oblik je mirnog prosvjeda, a uskraćivanje prava na javni prosvjed protupravno je i kažnjivo (Kazneni zakon, čl. 108)”, tvrde iz inicijative.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr