ZAGREB POHARALA TUČA, U GORSKOM KOTARU SNIJEG, ALI TO NIJE SVE: / Ovo bi mogao biti uvod u promjenu vremena koju će povijest pamtiti

Kratkotrajna promjena vremena u subotu samo je uvertira u pravo zimsko razdoblje koje nas čeka nakon Uskrsa

3.4.2021.
16:38

Kratkotrajna promjena vremena koja je zahvatila Hrvatsku donijela je u kopnenim krajevima gotovo zimski ugođaj. Osim što kiša pada gotovo u cijeloj Hrvatskoj, u Gorskom se kotaru stvorio snježni pokrivač, a pahulja je bilo i na Medvednici. Zagreb je doživio nevjerojatne preobraćaje vremena, jer je nakon kiše oko 14 sati uz jak pljusak i grmljavinu na istoku grada, u Španskom, na zapadu, počela padati tuča veličine lješnjaka. Na kraju se oko 15.45 u potpunosti razvedrilo. U Dalmaciji, pak, uz kišu puše i jaka bura, zbog čega je osjetno zahladilo, javlja RTL.

'Povijesno zapisana promjena'

No, to je samo uvertira u nešto dulju i nepovoljniju prognozu vremena za sljedeći tjedan. Naime, portal Severe Weather Europe piše kako bi nadolazeća promjena vremena mogla biti i povijesno zapisana. Arktička hladna fronta bi, prema njihovim prognozama, već za Uskrs mogla zahvatiti Skandinaviju, a potom se preko Britanije i Irske proširiti prema Njemačkoj, a potom i Sredozemlju.

"Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala", navode iz SWE-a.

Njihove simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zasuti ogromne količine snijega za ovo doba godine. Sve će najprije početi s kišom, koja će prijeći u snijeg koji bi mogao padati čak i uz more. Procjenjuje se da bi moglo pasti i do 30 centimetara snijega, poglavito u Sloveniji. Temperature bi mogle biti niže i do 15 stupnjeva od prosjeka za travanj u Hrvatskoj, a osjet hladnoće će dodatno pojačavati jaki vjetrovi koji će uzrokovati miješanje toplog mediteranskog te hladnog arktičkog zraka, pa su na moru moguće i pijavice.

Prevrtljivo vrijeme

Prognostičari upozoravaju da i vrlo niske temperature i mraz mogu nanijeti značajnu štetu procvalim voćkama i ostalom raslinju. Još od veljače, za koju se u pučkom žargonu govori da je prevrtljiva, svjedoci smo nestabilnog vremena. Tada su, naime, zabilježene visoke temperature za to doba godine, ali i saharski pijesak. Ožujak je ponovno donio hladni val, a zatim i prave proljetne temperature. Sada nam, čini se, ponovno stiže zimsko vrijeme.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali