ZABRANJEN ŠTRAJK NA HRVATSKIM STUDIJIMA: / Rektor odluku vidi očekivanom, sindikati misle da je Sud krivo procijenio

Županijski sud u Zagrebu zabranio je u ponedjeljak štrajk koji je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poduzeo na Hrvatskim studijima još 3.

10.4.2017.
18:13
Marko Prpic/PIXSELL

Sindikati imaju pravo pozvati na štrajk kako bi zaštitili i promicali gospodarske i socijalne interese svojih članova te zbog neisplata plaća, smatra Sud koji je uvažio mišljenje Hrvatskih studija da niti jedan od sindikalnih zahtjeva ne predstavlja razlog za štrajk.

Pitanja upisnih kvota je riješeno, a druga pitanja, koja se tiču prava na samoupravu i autonomiju sastavnica Sveučilišta organizacijske su naravi i nisu od gospodarskog i socijalnog interesa za sindikat, kaže se u obrazloženju Suda te dodaje da autonomija ne može značiti autonomiju u odnosu na samo Sveučilište.

Prije štrajka, od 27. do 31. ožujka, proveden je postupak mirenja.

Boras: Zabrana štrajka očekivana; Janović: Poštujemo odluku, no Sud je krivo procijenio

Rektor sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je da je odluka o zabrani štrajka očekivana jer Senat Sveučilišta mora imati prava uređivati odnose na Sveučilištu, uključujući i studijske programe, štiteći pri tome prava zaposlenika.

On je izrazio očekivanje da Senat u utorak potvrdi upisne kvote za preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima.

Povjerenik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Tomislav Janović rekao je da je sindikat uvažio odluku Suda i prekinuo štrajk, jer žalba ne odgađa izvršenje postupka, ali smatra da je Sud krivo ocijenio.

Organizacijska pitanja itekako mogu ugroziti radna i socijalna prava zaposlenika i ovdje je upravo o tome slučaj, ustvrdio je Janović te izrazio nadu da će Vrhovni sud uvažiti njihove razloge.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali