Za mjesec dana opet zabrana pušenja u kafićima

Za točno mjesec dana, 9. travnja završava šestomjesečno prijelazno razdoblje Zakona o ograničenoj uporabi duhana, koje je na snazi od jeseni. Odgode primjene zakona u njegovu punom opsegu više neće biti, poručuje ministar Milinović.

U Ministarstvo zdravstva do sada je stiglo samo 16 zahtjeva vlasnika koji traže rješenje za slobodan ulaz zapaljene cigarete u kafić. Prema podacima Ministarstva, uglavnom je riječ o tzv. malim kafićima koji su očito ili imali ili dobili dobru ventilaciju. Kvalitetu ventilacije te ulazi li ona u zakonske gabarite provjerit će sanitarna inspekcija, piše Večernji list.

Za točno mjesec dana, 9. travnja u kafićima koji nemaju dopuštenje Ministarstva više neće biti mjesta za pušače. Završava i šestomjesečno prijelazno razdoblje Zakona o ograničenoj uporabi duhana, koje su prošle jeseni, zbog krize i recesije, ugostitelji uspjeli ‘iskamčiti’ od ministra zdravstva Darka Milinovića.

Odgode primjene zakona u njegovu punom opsegu više neće biti, poručuje Milinović, pa stoga podsjetimo da od 9. travnja treba zaboraviti na ‘zimska’ pravila.

Kafići do 50 kvadrata moći će u cijelom prostoru biti pušačka zona pod uvjetom da zadovoljavaju visok, zakonom određen standard ventilacijskoga sustava.

Vlasnici ugostiteljskih objekata veće kvadrature mogu svojim gostima pušačima osigurati kutak za koji smiju odvojiti od 10 do najviše 20 posto ukupnog prostora kafića, ali također samo uz uvjet kvalitetne ventilacije koja čisti zadimljeni zrak.

Predsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar očekuje da će najesen biti puno više zahtjeva nego sada, uoči proljeća i otvaranja terasa. Uostalom, kaže, za zahtjev ne postoji krajnji rok, a eventualni građevinski radovi u kafiću mogu se obavljati u vrijeme kada u njima nema mnogo gostiju, a to je ljeto, piše Večernjak.

Prethodni članci:

arti-200910020144006
arti-200909280016006

Povratak na Net.hr